Subota petog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Post 3, 9-24; Ps 89, 2. 3-4. 5-6. 12-13; Mk 8, 1-10.


Evanđelje dana (Mk 8, 1-10)

„Jeli su i nasitili se.“

Onih se dana opet skupio silan svijet. Budući da nisu imali što jesti, dozva Isus učenike pa im reče: »Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me i nemaju što jesti. Ako ih otpravim gladne njihovim kućama, klonut će putem. A neki su od njih došli iz daleka.« Učenici mu odgovore: »Otkuda bi ih tko ovdje u pustinji mogao nahraniti kruhom?« On ih zapita: »Koliko kruhova imate?« Oni odgovore: »Sedam.« Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji. I uze sedam kruhova, zahvali, razlomi i davaše svojim učenicima da posluže. I poslužiše mnoštvu. A imali su i malo ribica. Blagoslovi i njih te reče da i to posluže. I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka odniješe sedam košara. Bilo je oko četiri tisuće ljudi. Tada ih otpusti, a sam sa svojim učenicima odmah uđe u lađu i ode u kraj dalmanutski.


Razmišljanje

Ovaj prikaz umnožavanja kruhova sličan je onomu iz 6. poglavlja istog Evanđelja, uz neke sitne razlike. Moguće da je riječ o jednom te istom događaju, a moguće i da su bila dva slična događaja. Teško je to sa sigurnošću utvrditi. Komentatori ovog odlomka govore da se ovaj prikaz obično povezuje s ustanovljenjem Euharistije u židovsko-kršćanskim i u grčkim crkvama onoga vremena. Zanimljivo je kako evanđelist Marko ovaj drugi prikaz stavlja u pogansku zemlju i time govori kako Isusovo djelo obuhvaća i pogane. Oko Isusa se okuplja mnoštvo ljudi: žele Ga slušati i primiti koju milost. Pošto im je navješćivao Radosnu Vijest spasenja, On ih po učenicima hrani kruhom i ribom. Upravo od ta dva dijela — slušanje Božje Riječi i primanje euharistijskog Kruha — sastavljena je sv. Misa. I mi danas imamo tu milost, kao i mnoštvo ljudi onoga vremena: Isus i nama danas progovara po Svojoj svetoj Riječi te dijeli svima milosni Kruh — odnosno Samoga Sebe! Isus, dakle, i nama danas želi progovoriti, želi nas ispuniti milostima Duha Svetoga po Svojoj Riječi. Isus i nama danas želi dati Nebeski Kruh, Svoje Tijelo i Svoju Krv te nas učiniti što sličnijima Sebi. Jesam li svjestan ovoga neprocjenjivog Božjeg Dara?

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Izraz pažnje i susretljivosti jest dašak svježeg zraka u zadušenom prostoru svagdašnjice koju pritišće žalost i utučenost.

(Ivan Pavao II., iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)