Korizmeni pastoralni programi

Poštovana i draga braćo svećenici!

Poznato vam je da smo se od početka pandemije koronavirusa u Požeškoj biskupiji u svom pastoralnom poslanju vodili načelom „ne dokidati, nego prilagoditi“, koje se pokazalo mudrim, napose zato što smo i u izvanrednim okolnostima vjernicima i široj javnosti neprestano svjedočili koliko su nam svetinje važne i kako ih se olako ne odričemo. Vodeći se istim načelom, na skupštini dekana Požeške biskupije održanoj minuloga 4. veljače 2021. u Požegi, predstavljeni su predstojeći korizmeni pastoralni programi, napose kateheze petkom i priprava kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu. Programi će se, kao i prijašnjih godina, odvijati u povezanosti s nedjeljnom svetom misom i pobožnošću križnoga puta petkom.

a) Korizmene kateheze petkom o obitelji

Na blagdan Svete Obitelji, u nedjelju 27. prosinca 2020., papa Franjo tijekom molitve nedjeljnog Anđeoskog pozdravljenja najavio je godinu posvećenu razmišljanju o obitelji dubljim proučavanjem sadržajâ Apostolske pobudnice Amoris laetitia. Spomenuta Godina započet će na blagdan svetog Josipa, 19. ožujka 2021., pet godina nakon objavljivanja spomenute Apostolske pobudnice, a zaključit će se 26. lipnja 2022. prigodom 10. svjetskog susreta obitelji. Papa je na blagdan Svete Obitelji kazao: „Bit će to godina razmišljanja o Amoris laetitia i prilika za dublje proučavanje sadržaja toga dokumenta. Ta će razmišljanja biti stavljena na raspolaganje crkvenim zajednicama i obiteljima kako bi ih se pratilo na njihovu putu. Već sada pozivam sve da se pridruže inicijativama koje će se promicati tijekom te Godine (…). Ovaj hod obitelji iz čitavoga svijeta povjeravamo Svetoj nazaretskoj obitelji, posebno svetom Josipu, suprugu i brižnom ocu“, zaključuje Sveti Otac.

Prihvaćajući inicijativu pape Franje, pred početak spomenute Godine, Pastoralni centar Požeške biskupije u suradnji s biskupijskim Centrom „Pro vita et familia“ pripravio je na temelju Pobudnice Amoris laetitia šest korizmenih kateheza o obitelji koje će se održavati petkom u povezanosti s križnim putem. Sadržaj kateheza temelji se na korizmenim nedjeljnim evanđeljima i spomenutoj Apostolskoj pobudnici. Zbog prilagodbe okolnostima u kojima se nalazimo te s namjerom da pomognemo župnicima i vjeroučiteljima u provođenju ovogodišnjeg korizmenog programa petkom u našim župama, Povjerenstvo za medije na temelju pripravljene katehetske građe oblikovalo je video-kateheze, koje se mogu emitirati potpuno samostalno (uživo ili putem društvenih mreža) ili kao popratni sadržaj pri izvođenju kateheze uživo. Pastoralni centar dostavljat će župnim uredima i vjeroučiteljima svakog ponedjeljka elektroničkom poštom katehetsku građu i spomenute video-kateheze, koje će se moći preuzeti i na službenoj internetskoj stranici Požeške biskupije.

Petkom prije pobožnosti križnoga puta jedan lektor će pročitati evanđeoski tekst predstojeće nedjelje, nakon kojeg će vjeroučitelj ili svećenik (voditelj kateheze) okupljenima postaviti nekoliko pitanja za razmišljanje kao uvod u predstavljanje sadržaja kateheze. Potom će katehezu zaključiti s nekoliko poticaja za ostvarivanje evanđeoskih zahtjeva u predstojećem tjednu i nastaviti pobožnošću križnoga puta. Milostinja koju će vjernici darovati na pobožnosti križnog puta namijenjena je stradalima u potresu kao izraz naše posebne osjetljivosti za one obitelji koje su u životnim kušnjama i osobitoj materijalnoj i duhovnoj potrebi. Kao i prijašnjih godina, svećenici će prikupljenu korizmenu milostinju na pobožnosti križnog puta predati u Katedrali tijekom prinosa darova na Veliki četvrtak u Misi posvete ulja.

b) Korizmene nedjelje: neposredna priprava kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu

Kako je već utvrđeno dopisom Biskupskog ordinarijata u Požegi broj 120/2021. od 6. veljače 2021. o ovogodišnjem slavlju sakramenta svete Potvrde, na Prvu korizmenu nedjelju, 21. veljače 2021. župnici će javno primiti među kandidate za svetu potvrdu one kandidate koji su do sada sudjelovali u pripravi za taj sakrament, kako je to predviđeno modelom Neposredne priprave kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu. Isto će učiniti i s ovogodišnjim kandidatima za prvu svetu Pričest. Nakon toga, kandidati za svete sakramente, pridržavajući se epidemioloških mjera, svake nedjelje će slijediti predviđene korake u pripravi za navedene sakramente, koji uključuju i njihove roditelje. Župnici će se u tom pogledu poslužiti građom primljenom prije dvije godine, koja je utemeljena u Redu pristupa odraslih u kršćanstvo i prilagođena uzrastu prvopričesničkih i krizmaničkih kandidata. Spomenuta građa bit će objavljena i na biskupijskom web-portalu.

Nakon što su primljeni među kandidate za svete sakramente, tijekom svete mise Druge korizmene nedjelje krizmanici će potvrditi svoju vjeru tako da će primiti svečano tiskani primjerak Apostolskog vjerovanja, koje će ispovjediti te vlastoručno potpisati, a pridružit će im se prvopričesnici zajedno s ostalom zajednicom. Svoje vjerničko prianjanje uz Isusa Krista pripravnici će očitovati na Treću korizmenu nedjelju kada će im biti predana tiskana Molitva Gospodnja – Očenaš, molitva zajednice Isusovih krštenika. Na Četvrtu i Petu korizmenu nedjelju kandidati će imati provjeru čiji je sastavni dio molitva otklinjanja  i čišćenja od grijeha, što će za krizmanike biti povezano i s uskrsnom svetom ispovijedi i pričešću. Bit će znakovito da Četvrte korizmene nedjelje pripravnici za prvu pričest, ako je moguće, prime prvopričesnički molitvenik, a krizmanici knjigu Evanđelja, te da na Petu korizmenu nedjelju krizmanici prime križ koji će ih podsjećati na slavlje svete Potvrde po kojem će biti ugrađeni u puno zajedništvo Crkve, a prvopričesnika valja označiti križem na čelu.

Osim toga, kandidati će biti uključeni i u sve drugo što pojedini župnici smatraju potrebnim ostvariti u hodu prema slavlju svetih sakramenata a što im omogućuje stjecanje iskustva vjere i njenog svjedočenja. Među ostalim, na svršetku euharistijskog slavlja Prve korizmene nedjelje prikladno je svima njima uručiti Caritasove kutijice za akciju „Djeca djeci“ u koje će sami prikupljati priloge za djecu pogođenu posljedicama potresa na Banovini te će to prinijeti za prikazni dar na misi Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, a župnici će ih predati biskupijskom Caritasu za potrebe navedene djece.

Kandidati za svetu potvrdu iz župa Katedralnog arhiđakonata sudjelovat će na Misi posvete ulja u Katedrali na Veliki četvrtak.

Zahvaljujem svećenicima i njihovim suradnicima, napose vjeroučiteljima za sve što će  tijekom ovogodišnje korizme u okolnostima pandemije, nastojati činiti za duhovno dobro naše djece i mladih. Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

Požega, 9. veljače 2021.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

Ivan Popić
kancelar