Utorak šestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Post 6, 5-8: 7, 1-5. 10; Ps 28, 1a i 2. 3ac-4. 3b i 9c-10; Mk 8, 14-21.


Evanđelje dana (Mk 8, 14-21)

„Čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!“

U ono vrijeme: Učenici zaboraviše ponijeti kruha; imali su samo jedan kruh sa sobom na lađi. Nato ih Isus opomenu: »Pazite, čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!« Oni zamišljeni, među sobom govorahu: »Kruha nemamo.« Zamijetio to Isus pa im reče: »Zašto ste zamišljeni što kruha nemate? Zar još ne shvaćate i ne razumijete? Zar vam je srce stvrdnuto?
Oči imate, a ne vidite; uši imate, a ne čujete?
Zar se ne sjećate? Kad sam ono razlomio pet kruhova na pet tisuća, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Kažu mu: »Dvanaest.« »A kada razlomih sedam na četiri tisuće, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Odgovore: »Sedam.« A on će njima: »I još ne razumijete?«


Razmišljanje

Prebivajući u Isusovoj blizini trebali bismo se neprestano „odbijati” od zemlje, dakle ne razmišljati samo ljudski nego i u duhu vjere. Apostoli u današnjem Evanđelju razmišljaju o zemaljskom kruhu i kvascu koji je potreban da bi se ispekao kruh za tijelo. Isus pak govori o kvascu farizejskom i kvascu Herodovu. Taj „kvasac” simbolizira zlo i pokvarenost koji se prenose na druge. Kako dobro utječe na ljude oko nas, tako ih i zlo koje se rađa u našim srcima dodiruje. Stalno se trebamo čuvati zla i pokvarenosti u svojim srcima. Ono što je zlo trebamo u širokom luku zaobići. Najbolje ćemo to ostvariti ako se uvijek budemo vodili dobrom, išli za Božjom voljom, vjerno se držali Božjih zapovijedi, blaženstava i one Jedine, Nove zapovijedi uzajamne ljubavi. U svijetu postoji zlo koje se preobuklo u lijepo, u nešto milo, privlačno, a dobro se čini staromodno, neprivlačno, zastarjelo. Čuvajte se kvasca zla i pokvarenosti, stalno se obraćajte i odlučujte za pravi, Božji put. Korigirajte mišljenje. U čemu se danas trebam obratiti? B.W.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Prava ljubav brani čovjeku da ne dira tuđih rana osim ako ih ne misli izliječiti.

(Biskup Strossmayer, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)