Biskup Antun čestitao novoizabranom srpskom patrijarhu

Požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik vijeća HBK za ekumenizam i dijalog čestitao je dosadašnjem mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju na izboru za srpskog patrijarha. U čestitci biskup piše:

„Obradovala me vijest da Vas je Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao danas za 46. Patrijarha srpskog. Od srca Vam, bratski i s osobitim poštovanjem čestitam! Molim Svemogućega da Vam udijeli mudrost, snagu duha i proročku odvažnost u služenju Božjem narodu, kojem ste postavljeni za predstojnika, te podari uspjeh svim Vašim pastirskim nastojanjima u nesigurnim svjetskim zbivanjima i teškim okolnostima na našim prostorima.

Uvjeren sam da ćete u svoje poslanje ugraditi i iskustvo Vašega sedmogodišnjeg djelovanja u hrvatskom glavnom gradu Zagrebu, napose zauzimanje za razumijevanje, povjerenje, povezanost i zajedničko evanđeosko svjedočenje Pravoslavne i Katoličke Crkve u našem društvu, te osjetljivošću za složenost povijesnih zbivanja nećete ni dalje dopustiti da nam prošlost oduzima sadašnjost, nego očišćenim pamćenjem, ‘istinujući u ljubavi’ (Ef 4,15), promicati praštanje i pomirenje.

Zahvaljujem Vam na potpori koju ste u spomenutom duhu pružali i mojim nastojanjima u službi predsjednika Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog. U nadi da će se dijalog među našim Crkvama, o kojem smo i nedavno razgovarali, moći nastaviti novom snagom, ostajem s Vama duhovno povezan, te Vas srdačno u zajedničkom nam Gospodinu pozdravljam, sa željom: ‘Na mnogaja i blagaja ljeta’!“, kaže biskup Škvorčević.