Petak nakon Pepelnice

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Iz 58, 1-9a; Ps 50, 3-4. 5-6a, 18-19; Mt 9, 14-15.


Evanđelje dana (Mt 9, 14-15)

„Kad im se ugrabi zaručnik, tada će postiti.“

U ono vrijeme: Pristupe Isusu Ivanovi učenici govoreći: »Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste?« Nato im Isus reče: »Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik? Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti!«


Razmišljanje

Ovi dani Korizme intenzivno nas pozivaju na obraćenje da možemo u duhu današnjeg Evanđelja živjeti puninu, živjeti radost susreta i boravka sa Zaručnikom. Ivanovi učenici su nasljedovali svoga učitelja koji je bio radikalan, istinit, kako prema sebi tako i prema svima drugima. Ivan je provodio jedan strogi asketski život. Ivanovi učenici dolaze i pitaju Isusa: Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste? (Mt 9, 14) Isus, kad se susretne s čovjekom, On budi u njemu interes i znatiželju. On je za učenike odgovoran, za njihovu praksu. S Njime započinje vrijeme spasenja kojemu je slika svadba. A gdje je svadba, tu se ne posti. Isus ne stavlja post pod znak pitanja. Na toj svadbi su u jedinstvu Bog i čovjek. Grijeh prekida te veze i čini čovjeka samim. Tko je moj Zaručnik? Kaže Isus: onima kojima je Zaručnik oduzet oni su tužni, nemaju razloga radovati se jer nekoga koga su voljeli više nema. Često puta nismo u istini, pravednosti i ljubavi, pa tugujemo. Možda i u grijehu pa tugujemo. Korizma me potiče na veću disciplinu moga tijela i duha, mojih nagona i sklonosti; tada ću imati veću disciplinu i radost o kojoj Isus govori. Što sam spreman ostaviti poradi svoga Zaručnika? M.Z.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Nema nesreće koja bi bila tako velika kao kad iz svijeta nestane velike ličnosti. Svatko se uvjeri da je život za jednu nadu kraći.

(Đuro Šušnjić, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)