Subota nakon Pepelnice

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Iz 58, 9b-14; Ps 85, 1-2. 3-4. 5-6; Lk 5, 27-32.


Evanđelje dana (Lk 5, 27-32)

„Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.“

U ono vrijeme: Iziđe Isus i ugleda carinika imenom Levija gdje sjedi u carinarnici. I reče mu: »Pođi za mnom!« On sve ostavi, usta i pođe za njim. I Levi mu u svojoj kući priredi veliku gozbu. A s njim bijaše za stolom veliko mnoštvo carinika i drugih. Farizeji i pismoznanci njihovi negodovahu i govorahu njegovim učenicima: »Zašto s carinicima i grešnicima jedete i pijete?« Isus im odgovori: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.«


Razmišljanje

Sigurno je da se mnogi Levijevi prijatelji nisu mogli načuditi onome što se događalo. Levi, bogati carinik, organizirao je oproštajnu gozbu jer je odlučio ostaviti sve i poći za Isusom, za Onim koji nije imao gdje glavu položiti. Donio je ovu odluku u trenutku kada je Isus prolazio pokraj carinarnice i pozvao ga da pođe za Njim.
Pođi za mnom! (Lk 5, 27) — je sve što je Isus rekao Leviju; tako nam svjedoči Evanđelje. Ne znamo je li Levi od ranije poznavao Isusa, je li već ranije slušao Njegovo propovijedanje. Nije ni bitno: ostavio je sve i pošao za Njim. Bilo je jako puno stvari i problema koje je Levi napustio zauvijek. Ali to nije učinio s tugom i žalošću, mrmljanjem i optuživanjem bilo koga i za bilo što. Niti je pitao Isusa zašto upravo njega poziva. Suprotno tomu, organizirao je oproštajnu gozbu jer je htio odgovoriti na poziv. Puno možemo naučiti od Levija. Postao je svjestan da se ništa u životu — nikakvi užitci, bogatstva, apsolutno ništa — ne može usporediti s blagom koje je pronašao, a to je zajedništvo s Isusom. I kao vrsni carinik znao je da treba prodati sve da bi se steklo ono što je najdragocjenije. U ovom milosnom vremenu htjednimo se susresti s Kristom i ostaviti sve kako bismo pošli za onom jedinom Vrijednošću: našim Učiteljem i Gospodinom Isusom Kristom. W.Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Bog nikada ne remeti radosti svoje djece, ako im već ne priprema sigurnije i veće.

(A. Manzoni, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)