Prva korizmena nedjelja

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Prva korizmena

Čitanja: Post 9, 8-15; Ps 24, 4-5ab. 6-7bc. 8-9; 1 Pt 3, 18-22; Mk 1, 12-15.


Evanđelje dana (Mk 1, 12-15)

„Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu.“

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.
A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«


Razmišljanje

Na početku ovog korizmenog vremena susrećemo se s pozivom na obraćenje i vjeru u Evanđelje. O čemu se radi u obraćenju? Koje korake trebamo napraviti da ovo vrijeme ne prokockamo? Koje su to moje osobne predodžbe kada je u pitanju obraćenje? To su pitanja koja si u ovome razdoblju trebamo postaviti i još više —na koja trebamo iznova odgovoriti. Ne toliko riječima, koliko konkretnim djelima koja će podržavati našu želju za svakodnevnim obraćanjem. Isus prije Svoga javnog nastupa odlazi u pustinju, u osamu. Prostor moje osame ne mora biti pustinja, nego vrijeme koje ću pronaći za susret s Bogom, kada ću utišati sve što mi u tome odnosu smeta, kada ću ograničiti količinu informacija kojima se svakodnevno hranim. To je također izgradnja želje u sebi da susret s Bogom bude stalna točka svakoga dana. Također je to dopuštenje da taj prostor moga života i mojih odluka bude otvoren pred Bogom; to znači da i On može nešto reći o pitanjima moga života i da budem svjestan Njegove prisutnosti i da se mogu (i želim) obratiti Njemu sa svim svojim pitanjima i radostima. To je samo jedna od mnoštva mogućnosti i jedan od mogućih puteva obraćenja. Tražiš li svoj vlastiti put i obnavljaš li svoj odnos s Bogom? H.C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Boga čovjek ima samo onda kada više nema vlastitog Boga, već vjeruje jedino u onoga Boga koji je jednako Bog drugoga jer njemu obojica pripadamo.

(Ratzinger, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)