Utorak prvog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Iz 55, 10-11; Ps 33, 4-5. 6-7. 16-17. 18-19; Mt 6, 7-15.

Klanjanje: Lukač.


Evanđelje dana (Mt 6, 7-15)

„Vi, dakle, ovako molite.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.
Vi, dakle, ovako molite:
‘Oče naš, koji jesi na nebesima!
Sveti se ime tvoje!
Dođi kraljevstvo tvoje!
Budi volja tvoja
kako na nebu tako i na zemlji!
Kruh naš svagdanji daj nam danas!
I otpusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim!
I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga.’
Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka.«


Razmišljanje

Kad su susretali Isusa, ljudi su Ga molili za razne stvari: za ozdravljenje od bolesti, da ih oslobodi od djelovanja zloduha, da im umnoži vjeru… Sve su te stvari važne i potrebne za svakodnevno normalno funkcioniranje. Isus u današnjem Evanđelju govori o još jednoj vrlo važnoj stvari: o molitvi. U životu čovjeka koji vjeruje to je vrlo važan događaj: susret s Bogom. No često moja molitva ima oblik monologa, stalno govorim o onome što mi je potrebno, kukam i sažalijevam se nad svojim životom. Isus jasno pokazuje da je prava molitva otvorenost i spremnost izvršavati Božju volju u svome životu i stvar opraštanja. To je temelj istinske molitve, razgovora s Bogom. Bog, kao dobri i milosrdni Otac, zna što nam je potrebno, zna što je za nas dobro, ali pitanje je vjerujem li Mu, imam li hrabrosti poći za onim što mi je pripravio ? Isusov učenik je onaj koji zna slušati, to je onaj koji ide za svojim Učiteljem. Gospodine, nauči nas moliti kako bismo tražili Tvoju, a ne svoju volju! K.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

O sutrašnjem danu znamo samo ovo: Bog će ustati prije sunca.

(F. R. Lamennais, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)