Blagoslov križnog puta u kapeli Svećeničkog doma u Požegi

Na drugi korizmeni petak, 26. veljače 2021. biskup Antun Škvorčević predvodio je obred blagoslova križnog puta u kapeli Svećeničkog doma u Požegi.

Pozdravljajući okupljene svećenike na čelu s ravnateljem Doma Ivicom Žuljevićem te sestre redovnice koje skrbe o umirovljenim svećenicima, biskup je podsjetio kako smo u korizmenom vremenu kada vjernici rado obavljaju pobožnost križnog puta. Kazao je kako ta pobožnost ima osobito jako značenje za svećenike, jer je Isus Krist, Veliki naš Svećenik na svakoj postaji križnog puta prinosio svoju žrtvu za nas. Istaknuo je kako u prikazu njegovih postaja križnog puta prepoznajemo svaki naš pad i prezir, nepravedne osude i žrtve, kao i to da svaka naša teška i mučna životna situacija nije beznadna i besmislena, jer one u njegovu križnom putu imaju svoj smisao za vječnost. Potaknuo je nazočne svećenike i redovnice da tijekom cijele godine, napose tijekom korizmenog vremena pronalaze istinu o sebi u postavljenim postajama križnog puta, smisao svoga postojanja u Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću.

Biskup je protumačio kako su postaje križnog puta djelo umjetnika Tihomira Lončara, a troškovi njihova postavljanja da su dar pokojnog svećenika Vjekoslava Marića koji je nakon tri godine boravka u Svećeničkom domu preminuo u listopadu 2020. godine. Pozvao je nazočne da se u pobožnosti križnog puta uvijek spomenu prečasnog Marića te svih drugih preminulih svećenika koji su boravili u Domu.

Nakon blagoslova novih postaja uslijedila je molitva Križnog puta, koju je predvodio biskup Antun.