Subota prvog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Privilegirani svagdan (kvatre)

Čitanja: Prigodna čitanja (str. 190-203.) Iz 55, 6-9; Ps 51, 3-6a; Lk 7, 36-50 ili od dana Pnz 26, 16-19; Ps 118, 1-2. 4-5. 7-8; Mt 5, 43-48.


Evanđelje dana (Lk 7, 36-50)

„Oprošteni su joj grijesi mnogi, jer ljubljaše mnogo.“

U ono vrijeme: Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njim. On uđe u kuću farizejevu i priđe k stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti i stade odostrag, kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću.
Kad to vidje farizej koji ga pozva, pomisli: »Kad bi ovaj bio Prorok, znao bi tko i kakva je to žena koja ga se dotiče: da je grešnica.« A Isus, da mu odgovori, reče: »Šimune, imam ti nešto reći.« A on će: »Učitelju, reci!« A on: »Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. Budući da nisu imali odakle vratiti, otpusti obojici. Koji će ga dakle od njih više ljubiti?« Šimun odgovori: »Predmnijevam, onaj kojemu je više otpustio.« Reče mu Isus: »Pravo si prosudio.« I okrenut prema ženi reče Šimunu: »Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza. Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi, jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi.« A ženi reče: »Oprošteni su ti grijesi.«
Sustolnici počeše nato među sobom govoriti: »Tko je ovaj, te i grijehe oprašta?« A on reče ženi: »Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!«


Razmišljanje

Danas nam Isus „podiže prečku” kada je riječ o poimanju Božjih zapovjedi. Pokazuje nam put kojim trebamo ići i Komu se trebamo suobličiti. Put je staza ljubavi kojom nas Bog dariva i zahvaljujući kojoj postajemo Njegova djeca. Ta On je Ljubav i svjesni toga — ne možemo živjeti u srdžbi ni mrziti ikoga.

Upravo se tako suobličavamo Bogu Ocu: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone. (Mt 5, 44) On daje Svoje darove svima koje je stvorio: i sunce i kiša služe pravednicima i nepravednicima i nije na meni da sudim i procjenjujem tko, koliko i kako ima pravo na to. Na meni da je ispunim ono što je zapisano u Ljubavi: da je dajem da je drugi iskuse. Naravno da će to ponekad biti radosni trenutci, a ponekad tužni. Da bismo bili sposobni kročiti stazom ljubavi potrebno je samo jedno: neprestano promatrati Boga Oca i natapati se Njegovom ljubavlju kako bismo imali snage vršiti zadaću ljubavi prema drugima čitavog svoga života. H.C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Istina je da čovjek umire sam, ali je isto tako istina da braća od te smrti nisu ništa naučila.

(Josip Botteri Dini, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)