Druga korizmena nedjelja

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Druga korizmena

Čitanja: Post 22, 1-2. 9a. 10-13. 15-18; Ps 115, 10 i 15. 16-17. 18-19; Rim 8, 31b-34; Mk 9, 2-10.


Evanđelje dana (Mk 9, 2-10)

„Ovo je Sin moj ljubljeni.“

U ono vrijeme: Uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku, u osamu, same, i preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma – nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti. I ukaza im se Ilija s Mojsijem te razgovarahu s Isusom. A Petar prihvati i reče Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.« Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni. I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: »Ovo je Sin moj ljubljeni! Slušajte ga!« I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama.
Dok su silazili s gore, naloži im da nikomu ne pripovijedaju što su vidjeli dok Sin Čovječji od mrtvih ne ustane. Oni održaše tu riječ, ali se među sobom pitahu što znači to njegovo »od mrtvih ustati«.


Razmišljanje

Isus uzima sa sobom Petra, Jakova i Ivana na goru i daje im da Ga vide u Očevoj slavi. Preobražavajući se pred njima, razgovara s Mojsijem i Ilijom kako bi mogli makar na trenutak doživjeti, iskusiti Kraljevstvo o kojem naučava i prema kojemu ih vodi. Glas s Neba objavljuje i podcrtava da je Isus Sin Božji. Sam Bog to govori iz oblaka i poziva da pozorno slušaju Njegov glas i da idu za Njim. To je ujedno i poziv upućen meni i tebi da Isusov jasni glas koji odjekuje Evanđeljem dopre do moga i tvoga srca. Štoviše da ta Riječ bude svjetlo koje će osvjetljavati puteve našega života, da bude naš mudri životni vodič te da bude snaga kojoj ću dopustiti da utječe na mene i oblikuje moj život. Jesi li spreman prihvatiti ovaj poziv? H.C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Kadgod bi mogla biti prema nekome preoštra, sjetim se svojih slabosti.

(Marica Stanković, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)