Preminuo fra Josip Zvonimir Bošnjaković, nekadašnji župnik u Gornjim Bogićevcima

U Tuzli je u četvrtak, 18. ožujka 2021. u devedeset i drugoj godini života i šezdeset i osmoj godini svećeništva, preminuo fra Josip Zvonimir Bošnjaković, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Pokojni fra Josip djelovao je kao župnik u Župi Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima. Misa zadušnica za plemenitog pokojnika bit će u subotu, 20. ožujka u samostanskoj crkvi u Tuzli u 12.00 sati, a nakon toga sprovod na groblju Borić. Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je provincijalu fra Jozi Marinčiću sljedeće izraze suosjećanja:

»Prigodom prijelaza fra Josipa Zvonimira Bošnjakovića s ovoga svijeta k Ocu primite izraze moga dubokog kršćanskog suosjećanja, koje svjedočim svoj braći Provincije Bosne Srebrene, napose franjevačkom bratstvu u Tuzli na čelu s gvardijanom fra Željkom Nikolićem te rodbini dragog pokojnika i svima drugima koji za njim tuguju.

Fra Josip Zvonimir bio je župnik u Župi Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima tijekom teških godina ratnih stradanja vjernika, njihova progona i povratka. Radovao se utemeljenju Požeške biskupije 1997. godine te je posebnom svećeničkom i redovničkom raspoloživošću surađivao s dijecezanskim biskupom i svećenicima u pastoralnim programima, liječeći rane koje je u dušama župljana ostavio rat. Izvanrednom duhovnom energijom i požrtvovnošću podizao je župu iz ruševina: na temeljima razorene stare crkve izgradio je s vjernicima novu župnu crkvu u Gornjim Bogićevcima, obnovio je teško oštećenu crkvu u Dragaliću i izgradio kapele u drugim filijalama. Ustrajnim okupljanjem vjernika, napose djece i mladih, tješenjem i hrabrenjem, slavljenjem svetih otajstava izgrađivao je zajedništvo žive Crkve. Zbog svega navedenog ubrojen je među posebno zaslužne osobe Požeške biskupije i dodijeljena mu je medalja zahvalnosti s poveljom.

Želio bih na zemaljskom oproštaju s fra Josipom Zvonimirom od srca mu zahvaliti za požrtvovnost kojom je služio Božjem narodu u Župi Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima, za redovničku vjernost i svećeničku revnost, za ljubav prema Crkvi, za pastoralnu zauzetost, za trag plemenitosti koji je ostavio u Požeškoj biskupiji. Ugradio je cijeloga sebe u dobro duša koje su mu bile povjerene te vjerujem da ga je Svemogući Bog pridružio zajedništvu nebeske Crkve, udijelio nagradu pravednika i obdario slavom svoga uskrslog Sina. Neka mu svijetli svjetlost vječna u zagrljaju Božje ljubavi, pobjednice nad smrću.

U zajedništvu molitve za preminulog brata svećenika fra Josipa Zvonimira, srdačno Vas u Gospodinu pozdravljam.«