Subota četvrtog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Jr 11, 18-20; Ps 7, 2-3. 9bc-10. 11-12; Iv 7, 40-53.

Klanjanje: Našice – sv. Antun Padovanski.


Evanđelje dana (Iv 7, 40-53)

„Zar Krist dolazi iz Galileje?“

U ono vrijeme: Kad su neki iz naroda čuli Isusove riječi, govorahu: »Ovo je uistinu Prorok.« Drugi govorahu: »Ovo je Krist.« A bilo ih je i koji su pitali: »Pa zar Krist dolazi iz Galileje? Ne kaže li Pismo da Krist dolazi iz potomstva Davidova, i to iz Betlehema, mjesta gdje bijaše David?« Tako je u narodu nastala podvojenost zbog njega. Neki ga čak htjedoše uhvatiti, ali nitko ne stavi na nj ruke.
Dođoše dakle stražari glavarima svećeničkim i farizejima, a ovi im rekoše. »Zašto ga ne dovedoste?« Stražari odgovore: »Nikada nitko nije ovako govorio.« Nato će im farizeji: »Zar ste se i vi dali zavesti? Je li itko od glavara ili od farizeja povjerovao u njega? Ali ta svjetina koja ne pozna Zakona — to je prokleto!« Kaže im Nikodem — onaj koji ono prije dođe k Isusu, a bijaše jedan od njih: »Zar naš Zakon sudi čovjeku ako ga prije ne sasluša i ne dozna što čini?« Odgovoriše mu: »Da nisi i ti iz Galileje? Istraži pa ćeš vidjeti da iz Galileje ne ustaje prorok.« I otiđoše svaki svojoj kući.


Razmišljanje

Kako prije, tako i danas, ljudi govore mnoge stvari o Isusu. Neki Ga tako radikalno negiraju kao da nikada nije ni postojao. Drugi pak u Njemu vide samo produhovljenog čovjeka, lidera, duboko religioznog čovjeka. Nekoga tko je možda i izvršio neki utjecaj na sudbinu svijeta i čovjeka, ali ništa više. Drugi pak, odnosno mi vjernici znamo da je Isus Sin Božji koji je došao izmiriti svijet i čovjeka sa Sobom, došao ga je preobraziti i potpuno obratiti. Mi kršćani smo pozvani da od Kristove pomiriteljske misije učinimo cilj svoga života. Mi vjernici nalazimo se na pragu Velikoga Tjedna; pred nama koji idemo za Njim, koji ispovijedamo da je On Sin Božji, stoji obveza da se čitavim srcem prihvatimo svjedočenja o Njemu i Njegovu nauku, o Radosnoj Vijesti spasenja. Tako će naš život postati svijetu znak protivljenja, a naša nazočnost i blizina s ljudima pomoći će im u prelasku na put istine, dobra, ljubavi, solidarnosti — svega onoga o čemu je govorio i što je naučavao Isus, a što je poruka i nama danas. Ne možemo biti pasivni kada je u pitanju naš Gospodin. Naprotiv, moramo se prihvatiti posla i uključiti u Njegovo evangelizacijsko poslanje. W.Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Kome je teško življenje, njemu će zemlja biti laka.

(Seinkiewicz, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)