Biskup Antun primio predsjednika Hrvatskog katoličkog liječničkog društva

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 20. ožujka 2021. predsjednika Hrvatskog katoličkog liječničkog društva Roka Čivljaka, u čijoj je pratnji bio Petar Bilić, dopredsjednik spomenutog Društva te don Ivan Bodrožić, duhovni asistent.

Biskup je upoznao ugledne goste s povijesno-kulturnom baštinom Požeške doline i djelovanjem Crkve na ovim prostorima, napose isusovaca u Požegi nakon oslobođenja od Osmanlija, povezanih sa zgradom današnjeg sjedišta Požeške biskupije, s povijesnom knjižnicom u čijem fondu su tragovi svih ustanova koje su djelovale u navedenoj zgradi i sa  znamenitostima i poviješću crkve sv. Lovre, te im je predstavio razloge za osnutak Požeške biskupije 1997. godine.

Predsjednik Čivljak prikazao je biskupu Antunu trenutno epidemiološko stanje u Republici Hrvatskoj, spomenuvši zalaganje brojnih medicinskih djelatnika da uz zdravstvenu pomoć pruže i duhovnu potporu svima oboljelima, na što su napose pozvani članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Izložio je stanje Društva, potrebu izrade njegova dorađenog Statuta i nastojanje oko funkcionalnije strukture Društva. Biskup je istaknuo kako je pri tom važno imati na umu da bi Društvo trebalo svojim djelovanjem biti ugrađeno u mjesnu Crkvu, te je za primjer naveo Hrvatsku katoličku udrugu  medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji. Sugovornici su razmotrili i pitanje tradicionalnog hodočašća zdravstvenih djelatnika iz Požeške biskupije u Voćin, koje će se ove godine održati 22. lipnja. Predsjednik Čivljak očitovao je želju da uz članove podružnica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva s područja Požeške biskupije, i članovi iz drugih podružnica sudjeluju na spomenutom hodočašću. Nakon susreta s biskupom Antunom, gosti su u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi sudjelovali na godišnjoj skupštini Hrvatskog katoličkog liječničkog društva – podružnica Požega.