Ponedjeljak petog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Dn 13, 1-9. 15-18a. 19-30. 33-62 ili kraće Dn 13, 41c-62; Ps 22, 1-3a. 3b-4. 5. 6; Iv 8, 1-11.


Evanđelje dana (Iv 8, 1-11)

„Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.“

U ono vrijeme: Isus se uputi na Maslinsku goru. U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je narod hrlio k njemu. On sjede i stade poučavati. Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu i kažu mu: »Učitelju! Ova je žena zatečena u samom preljubu. U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?« To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti.
Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: »Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.« I ponovno se sagnuvši, nastavi pisati po zemlji. A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih. Osta Isus sam — i žena koja stajaše na sredini. Isus se uspravi i reče joj: »Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?« Ona reče: »Nitko, Gospodine.« Reče joj Isus: »Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.«


Razmišljanje

Na puno mjesta Evanđelja nam govore o situacijama u kojima Isusa Njegovi protivnici žele diskreditirati. Danas čitamo kako pred Njega dovode ženu uhvaćenu u preljubu. Po Mojsijevu Zakonu u takvoj situaciji imali su pravo ženu javno kazniti tj. kamenovati. Židovi i ovu situaciju pokušavaju iskoristiti protiv Isusa da vide kako će istu komentirati i očekuju da će možda reći nešto protiv Mojsijeva Zakona što bi automatski eliminiralo svaku mogućnost da je Mesija. Njegovi protivnici, pismoznanci i farizeji, smatrali su da je Isus opasan, da sablažnjava, da vjernike skreće s pravoga puta, da odvodi narod od Boga jer krši mnoge religiozne propise. Isus i u ovoj situaciji pokazuje koliko ih nadilazi i razotkriva njihovu namjeru. Isus izgovara riječi koje prodiru u dubinu njihova srca i poziva ih da prvi na ženu baci kamen onaj koji je bez grijeha. Nakon kratkog vremena Isusovi protivnici počeše odlaziti razočarani i osramoćeni zbog svoje nepravednosti. Još jednom im Isus odgovara tako da ih ostavlja bez riječi i jedino što mogu je povući se i otići. Isus ne osuđuje grješnicu, nego grijeh. Zato joj na kraju govori da je slobodna, da je On ne osuđuje: da može ići, ali i da više ne griješi. S.H.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Nikoga ne ljubiš dovoljno ako ga ne ljubiš previše.

(Du Peschier, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)