Biskup Antun čestitao Židovima blagdan Pesah

Prigodom blagdana Pesah, požeški biskup Antun Škvorčević, predsjendik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog uputio je čestitku Kotelu Da-Donu, glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj te Lucianu Moši Preleviću, glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj. U čestitci biskup je napisao:

„Oslobođenje Židova iz egipatskog ropstva, čiji je spomen utkan u slavlje Pesaha, nosi u sebi snažan izazov slobode kao Božjeg stvoriteljskog dara. Sloboda se ne odnosi samo na čovjekovo izvanjsko stanje, kako to svjedoči deset Gospodnjih Riječi na Sinaju, ili deset Božjih zapovijedi, nego na njegov duh, ranjen zlom i osudom na smrt, na oslobođenu savjest u kojoj se ostvaruje čovjekov istinski životni identitet. Vlastita drama svakog pojedinog čovjeka i cijelog čovječanstva, prošlost i sadašnjost, budućnost i vječnost odvija se u koordinatama nikad dokraja shvaćene niti ostvarene slobode, koja se očituje u iskonskoj čežnji za smislom, što ga može darovati samo Autor naše slobode. Dok Pesah slavi izvanjsku slobodu koja se dogodila izlaskom iz egipatskog ropstva, on ujedno naznačuje onu slobodu koja je povezana s oslobođenjem od zarobljenosti zlom, za koju kršćani vjeruju da je ostvarena Isusovom Pashom, prijelazom iz smrti u život, iz ovoga svijeta k Ocu.

U navedenim mislima od srca čestitam blagdan Pesah Vama i cijeloj židovskoj zajednici  u Hrvatskoj, sa željom da Božji dar slobode snažno prožima baštinike Abrahamove vjere u našoj domovini, te međusobno povezani uzmognu dati poseban doprinos njezinu javnom životu“, piše u čestici biskup Škvorčević.