Završetak korizmene molitve “Za život” pred obnovljenim oltarom Gospe Lurdske u požeškoj Katedrali

Povezano sa svetkovinom Gospodinova navještenja, 27. ožujka 2021. u požeškoj Katedrali biskup Antun Škvorčević, zajedno sa svećenicima djelatnima u središnjim biskupijskim ustanovama i  Župi sv. Terezije, blagoslovio je obnovljeni pokrajnji oltar Gospe Lurdske.

Biskup je u uvodnoj riječi kazao nazočnim svećenicima i vjernicima: »Predraga braćo i sestre! Od srca vas sve pozdravljam, napose članove „Udruge s Marijom za život“ i „Udruge Cenacul“, koji se u okviru svoje četrdeset dnevne korizmene molitve „za život“ u požeškoj crkvi sv. Lovre pridružuju ovom svetom slavlju, da bismo zajednički molili na navedenu plemenitu nakanu. Zahvaljujem članovima spomenutih udruga što su prepoznali da je crkva mjesto molitve i da nije primjereno pitanje nerođene djece svesti na manifestativnu razinu te molitvu izložiti opasnosti folklorizacije ili svojevrsne provokacije. U odjeku svetkovine Gospodinova navještenja, završavajući korizmenu 40-dnevnu molitvu „za život“ sabrali smo se u našoj Katedrali da bismo blagoslovili obnovljeni oltar Gospe Lurdske. Ovaj oltar s kipom Gospe Lurdske nabavio je župnik Ivan Bošnjak 1893. godine od tvrtke Ferdinanda Stuflessera u Grödenu u Tirolu  zajedno sa suprotnim bočnim oltarom Pohoda BDM. Od 1893. godine pa sve do danas pred ovim Marijinim likom okupljali su se mnogi iz grada Požege i okolice da bi Isusovoj Majci iskazivali svoju odanost, molili za pomoć i zahvaljivali za primljene milosti. Obnovljeni oltar, kao i tijekom mnogih ranijih godina, očituje koliko je i na koji način Blažena Djevica Marija povezana s Kristom i s nama, njegovom Crkvom. Sveta je Marija majka vidljivog Krista, koji je slika Boga nevidljivoga. Ona je slika, pralik i uzor Crkve. U njoj kao u najčišćoj slici Crkva s radošću promatra što i sama u potpunosti želi biti. Marija je pralik u kojem Crkva upoznaje pouku i put do savršenog jedinstva s Kristom. Marija je uzor na koji se Kristova Zaručnica oslanja u izvršavanju apostolskoga poslanja. Stoga pažljivom dušom i gorljivim srcem sudjelujmo u ovom svetom činu!«

Nakon blagoslova obnovljenog oltara uslijedila je molitva krunice, koju je predvodio biskup Antun. Uvodeći u molitvu, biskup je izrazio radost što je kip Gospe Lurdske, prirastao vjerničkom srcu vraćen na obnovljeni oltar, ubrzo nakon nedavno restauriranog oltara Pohoda BDM na suprotnoj strani Katedrale, te je pozvao nazočne da Bernardicinim raspoloženjem upute svoju molitvu Isusovoj Majci na način kako joj je ona prpeoručila u svojim ukazanjima. Na svršetku svete krunice biskup je potaknuo okupljene da pred obnovljenim oltarom i kipom Blažene Djevice Marije poput Bernardice često mole i uđe u dijalog s Blaženom Djevicom Marijom o važnim pitanjima svoga života te od nje prime utjehu i snagu za nošenje tereta i poslanja koje im je Bog povjerio. Oltar i kip Gospe Lurdske obnovila je tvrtka Res-Kon art d.o.o. iz Samobora pod vodstvom restauratora i konzervatora Mislava Flecka i Karla Vučkovića.