Biskup i svećenici čestitali papi Franji Uskrs

Na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021., pri svršetku mise posvete ulja u požeškoj Katedrali proglašena je čestitka koju su biskup Antun Škvorčević, svećenici i đakoni uputili papi Franji. U čestitci piše:

» Sveti Oče!

Proslavivši Misu posvete ulja na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021. u svojoj Katedrali, svećenici i đakoni Požeške biskupije zajedno s dijecezanskim biskupom Antunom rado se spominju 8. obljetnice Vašeg pontifikata, zahvaljuju Bogu za sva djela koja ostvaruje u Crkvi i svijetu po Vašem služenju te mole da Vam Svemogući udijeli dobro zdravlje i snagu duha kako biste mogli nositi brigu za sve Crkve.

Nakon korizmene priprave u kojoj smo na župnim katehezama petkom razmatrali otajstvo braka i obitelji po Vašoj Enciklici „Amoris laetitia“, ulazimo u Sveto trodnevlje Gospodinove muke, smrti i uskrsnuća. Radosni smo što smo na taj način odgovorili na Vašu želju, koju ste ponovno očitovali i prigodom nedavne svetkovine sv. Josipa. Korizmena kateheza pomogla nam je da se približimo obiteljima koje u našim župama i cijeloj domovini trebaju razumijevanje i potporu u nemalim problemima, napose zbog pandemije Coronavirusa i posljedica razornog potresa.

U našem pastoralnom djelovanju nadahnuće nam je i Vaša Enciklika „Fratelli tutti“ kojom nam obnavljate svijest da globalizirani svijet može biti humaniziran samo odnosima koji se ostvaruju među ljudima utemeljeni na činjenici da smo svi jednako Božja stvorenja, vrijedni poštovanja u pravednosti i miru. Ohrabreni Vašim posjetom teško iskušanom Iraku i snažnim porukama koje ste nam odande poslali, ovih dana smo na međureligijskoj molitvi u Jasenovcu obnovili čišćenje povijesnog pamćenja u našoj Biskupiji, spomenuli se žrtava totalitarnih sustava XX. stoljeća na našim prostorima, te se kajanjem, praštanjem i milosrđem zauzeli za pomirenje među pripadnicima različitih religija i naroda.

Sjedinjujemo se ovih svetih dana s Vama te Vam od srca čestitamo svetkovinu Gospodinova uskrsnuća, moleći da Uskrsli snagom svoje pobjedničke ljubavi na križu podari mir našem svijetu, te nas oslobodi opasnosti koja se nadvila nad čovječanstvom prijetnjom zaraze Covida-19. Dok Vam svjedočimo sinovsku odanost i duboko poštovanje, molimo za sve nas, napose za naše obitelji Vaš poseban apostolski blagoslov. U uskrsnoj radosti i nadi srdačno Vas u Gospodinu pozdravljamo.«