VELIKA SUBOTA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Vazmeno bdijenje

Čitanja: SZ: Post 1,1–2,2 (ili 1,1.26-31a); Post 22,1-18 (ili 22,1-2. 9a.10-13.15-18); Izl 14,15–15,1a; Iz 54,5-14; Iz 55,1-11; Bar 3,9-15.32–4,4; Ez 36,16-17a.18-28; NZ: Rim 6,3-11; Ps 118,1-2.16ab-17.22-23; Mk 16, 1-7


Evanđelje dana (Mk 16, 1-7)

„Isus Nazarećanin raspeti uskrsnu!“

Kad prođe subota, Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma kupiše miomirisâ da odu pomazati Isusa. I prvoga dana u tjednu, veoma rano, o izlasku sunčevu, dođu na grob.
I razgovarahu među sobom: “Tko će nam otkotrljati kamen s vrata grobnih?” Pogledaju, a ono kamen otkotrljan. Bijaše doista veoma velik. I ušavši u grob ugledaju mladića zaogrnuta bijelom haljinom gdje sjedi zdesna. I preplaše se. A on će im: “Ne plašite se! Isusa tražite, Nazarećanina, raspetoga? Uskrsnu! Nije ovdje! Evo mjesta kamo ga položiše. Nego idite, recite njegovim učenicima i Petru: Ide pred vama u Galileju! Ondje ćete ga vidjeti kako vam reče!”


Razmišljanje

Ponekad, da bismo mogli krenuti dalje, potrebno je prelomiti nešto u sebi, potrebno je nešto ostaviti. Samo tada može doći do promjene. Prije nekoliko godina na jednom susretu za mlade razgovarao sam s jednim srednjoškolcem koji je prvi put u svome životu vidio i doživio da Crkva može biti mlada, radosna i puna života. Mene je to bilo čudesno. No što se više bližio dan povratka kući, to se sve više bojao da neće biti u stanju odreći se prijašnjeg načina života, svojih prijatelja sotonista. To je također bio razlog odgađanja i odugovlačenja sa svetom ispovijedi i izborom Isusa za svoga Gospodina. Tama je činila da se boji novoga života koji mu je Isus ponudio. Slična je stvar i u današnjem odlomku. Evanđelist Marko nam pokazuje da je smrt u ženama, a kamen na grobu kamen je straha. Žene iskreno traže Isusa, ali onog raspetog Isus; Onog koji je ozdravljao, ali i Onoga kojega je smrt pobijedila, koji je smrti podlegao. Mladić im govori da je to nepotpuna slika. Danas je jako puno kršćana koji vjeruju u Isusa, ali ne vjeruju u Život, ne vjeruju u uskrsnuće od mrtvih. Tako ljudska slabost sputava Radosnu Vijest, ali riječ USKRSNU je veća od ljudske bijede i slabosti. Zamoli Gospodina da ti Njegova Riječ pomogne izići iz tvoga groba i živjeti novi život. D.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Bog je posvuda, čak i u najprometnijem kolodvoru, ali njegov glas čujemo samo u tišini. Svaki naš čin vodi nas u Božji zagrljaj, a skrećemo na stranputicu kad bježimo izvan sebe.

(Ernesto Cardenal, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)