VAZAM – NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega

Čitanja: Dj 10, 34a. 37-43; Ps 117, 1-2. 16-17. 22-23; Kol 3, 1-4 ili 1 Kor 5, 6b-8; Iv 20, 1-9 ili kao u Vazmenom bdijenju Mk 16, 1-8 ili Lk 24, 13-35.


Evanđelje dana (Iv 20, 1-9)

„Trebalo je da Isus ustane od mrtvih.“

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«
Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.
Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih.


Razmišljanje

Do ovog trenutka Gospodinovi učenici nisu znali potpunu istinu o Njemu. Prvi svjedoci Uskrsnuća su Marija Magdalena, Isusov ljubljeni učenik Ivan i Apostol Petar. Iskustvo ovo troje toliko različitih svjedoka budi njihovu i našu snažnu vjeru da je Isus Onaj kojega su nagoviještali proroci te da nam je upravo u Njemu Bog objavio najdublju istinu o Sebi. Isus pobjeđujući smrt pobjeđuje one koji su Ga razapeli, koji su zajedno s Njime htjeli pokopati istinu Njegovih Riječi i dobro Njegovih djela. Pobijedio je laž i grijeh za koje se činilo da su nadvladali snagu ljubavi Boga koji je došao k čovjeku. Krist je pobijedio svijet (usp. Iv 16, 33). Sveti Ivan Pavao II. piše da ovaj svijet „koji bi trebao ljudsko srce otvarati Bogu počeo iz ljudskog srca izgoniti Boga…. i na kraju nije u stanju ništa ponuditi čovjeku doli smrt. (…) čovječe koji živiš utopljen u ovome svijetu, a uvjeren si da vladaš njime, iskreno — njegov si plijen. Krist te oslobađa svakog ropstva i šalje te da osvojiš samoga sebe, da osvojiš ljubav što izgrađuje i traži dobro, ljubav koja je zahtjevna i koja će učiniti da gradiš, a ne da uništavaš svoje sutra, svoju vlastitu obitelj, okruženje i čitavo društvo. Čovječe našega vremena! Samo Uskrsli Krist može utažiti tvoju neugasivu žeđ za slobodom. Nakon užasa dvaju ratova (…) svijet iznova počinje shvaćati da čovjek ne može živjeti bez Boga, bez istine koja ga iznutra oslobađa. (…) Krist te oslobađa okova egoizma i poziva da bez odugovlačenja i s radošću dijeliš sve s drugima i da se žrtvuješ za dobro bližnjih. Posjetio sam zemlje Sahare u Africi… Smrt od gladi i žeđi. Čovječe našeg vremena! Bogati narodi koji živite u civilizaciji sitosti. Ne budite ravnodušni… shvatite prijeku potrebu pomoći tim narodima koji se svaki dan bore da prežive.” Isuse Uskrsli, pomozi nam s Tobom pobjeđivati sebe! K.K.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Do kraja života upoznat ću ljude a nikad ih upoznati neću. Uvijek će me zbunjivati neobjašnjivošću postupaka.

(Meša Selimović, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)