VAZMENI UTORAK

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Vazmena osmina

Čitanja: Dj 2, 36-41; Ps 32, 4-5. 18-19. 20 i 22; Iv 20, 11-18.


Evanđelje dana (Iv 20, 11-18)

„Vidjela sam Gospodina i on mi je to rekao.“

U ono vrijeme: Marija je stajala vani kod groba i plakala. Zaplakana zaviri u grob i ugleda dva anđela u bjelini kako sjede na mjestu gdje je ležalo tijelo Isusovo — jedan kod glave, drugi kod nogu. Kažu joj oni: »Ženo, što plačeš?« Odgovori im: »Uzeše Gospodina mojega i ne znam gdje ga staviše.« Rekavši to, obazre se i ugleda Isusa gdje stoji, ali nije znala da je to Isus.
Kaže joj Isus: »Ženo, što plačeš? Koga tražiš?« Misleći da je to vrtlar, reče mu ona: »Gospodine, ako si ga ti odnio, reci mi gdje si ga ostavio i ja ću ga uzeti.« Kaže joj Isus: »Marijo!« Ona se okrene te će mu hebrejski: »Rabbuni!« — što znači: »Učitelju!« Kaže joj Isus: »Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu.«
Ode dakle Marija Magdalena i navijesti učenicima: »Vidjela sam Gospodina i on mi je to rekao.«


Razmišljanje

I uskrsnom vremenu slušamo evanđeoske ulomke o susretu Marije Magdalene i Uskrslog Isusa. Ona je ovdje prikazana kao prva osoba koja Ga je vidjela nakon Njegove smrti. Isto tako, prva je postala vjesnica Njegova uskrsnuća. Zanimljivo je kako se Isus prvo ukazuje ženi, a to autor Ivanova evanđelja svjedoči. Žene se u ono vrijeme nije smatralo vjerodostojnim svjedocima na sudovima. Njihovi iskazi zapravo nisu vrijedili. Vidi se kako Bog po Isusu, svome Sinu, započinje nešto novo, donosi novo shvaćanje svijeta i čovjeka. Bog ne odbacuje ženu, ne omalovažava je, što je u ono vrijeme bilo sasvim normalno u židovskoj kulturi. Bog ne odbacuje onoga koga svijet odbacuje. On na sve gleda jednako. Krist Gospodin nas uči: Ne odbacuj čovjeka, nego samo zlo i grijeh. Ne smatraj ga manje vrijednim jer ja sam za njega trpio, umro i uskrsnuo… Ne omalovažavaj ga ako je drugačiji od tebe, ako nema neke sposobnosti koje ti imaš jer Ja ga mogu učiniti Svojim glasnikom, oruđem Svoje slave u svijetu. Bog svakog od nas treba! Čeznimo za Njim poput Marije Magdalene, tražimo Ga, žudimo za Njim! On će odgovoriti na naš vapaj, pozvati nas našim imenom, ispunit će nas hrabrošću, snagom i mirom te nas učiniti Svojim glasnicima u ovomu svijetu! D.L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Kad bi čovjek bio logičan, tada bi zapravo tražeći smisao patnji zaključio da mora postojati Bog koji i patnji daje smisao.

(Mario Pomilio, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)