VAZMENI PETAK

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Vazmena osmina

Čitanja: Dj 4, 1-12; Ps 117, 1-2 i 4. 22-24. 25-27a; Iv 21, 1-14.


Evanđelje dana (Iv 21, 1-14)

„Isus pristupi, uze kruh i dade im, a tako i ribu.“

U ono vrijeme: Isus se ponovno očitova učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika. Kaže im Šimun Petar: »Idem ribariti.« Rekoše: »Idemo i mi s tobom.« Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa.
Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: »Dječice, imate li što za prismok?« Odgovoriše mu: »Nemamo«. A on im reče: »Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.« Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio kaže Petru: »Gospodin je!« Kad je Šimun Petar čuo da je to Gospodin, pripaše si gornju haljinu, jer bijaše gol, te se baci u more. Ostali učenici dođoše s lađicom vukući mrežu s ribom jer ne bijahu daleko od kraja, samo kojih dvjesta lakata.
Kad iziđu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: »Donesite riba što ih sada uloviste.« Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu. Kaže im Isus: »Hajde, doručkujte!« I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: »Tko si ti?« Znali su da je Gospodin. Isus pristupi, uze kruh i dade im, a tako i ribu.
To se već treći put očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih.


Razmišljanje

Učenici se nakon Isusove smrti vraćaju svojim prijašnjim zanimanjima. Nestao je Učitelj koji ih je znao okupiti u zajednicu. Neuspjeli ribolov je samo pokazatelj očajne situacije u kojoj su našli apostoli. Svaki put kada nema Boga u tvome životu, u tvojoj obitelji, zajednici, javlja se kriza, nema zajedničkog cilja, uvlači se samoća, individualizam, beznađe. Uskrsli, stojeći na obali Galilejskog jezera, poziva da se vratimo ka korijenu svoga poziva, prvoj Ljubavi. Iskustvo Boga ulijeva svjetlo, daje nadu, potiče na ponovno bacanje mreža. Sakramenti su, naročito Euharistija, povlašteni trenutci susreta u kojima nam Bog, u onom lomljenom Kruhu i onim kapljicama Vina, daje Samoga Sebe. Gospodine, otvori oči naših srca da Te mognemo susresti u lomljenju Kruha za vrijeme Euharistije! K.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Svima ljudima smrt znači svršetak. Sretni su oni koji umiru s uvjerenjem da su zaslužili suze onih koji ostaju.

(Friedrich Veliki, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)