Ponedjeljak drugog vazmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan (u Vazmenom vremenu)

Čitanja: Dj 4, 23-31; Ps 2, 1-3. 4-6. 7-9; Iv 3, 1-8.


Evanđelje dana (Iv 3, 1-8)

„Tko se ne rodi nanovo, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!“

Bijaše među farizejima čovjek imenom Nikodem, ugledan Židov. On dođe Isusu obnoć i reče mu: »Rabbi, znamo da si od Boga došao kao učitelj jer nitko ne može činiti znamenja kakva ti činiš ako Bog nije s njime.« Odgovori mu Isus: »Zaista, zaista, kažem ti: tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!«
Kaže mu Nikodem: »Kako se čovjek može roditi kad je star? Zar može po drugi put ući u utrobu majke svoje i roditi se?« Odgovori Isus:
»Zaista, zaista, kažem ti:
ako se tko ne rodi iz vode i Duha,
ne može ući u kraljevstvo Božje.
Što je od tijela rođeno, tijelo je;
i što je od Duha rođeno, duh je.
Ne čudi se što ti rekoh:
‘Treba da se rodite nanovo, odozgor.’
Vjetar puše gdje hoće;
čuješ mu šum,
a ne znaš odakle dolazi i kamo ide.
Tako je sa svakim
koji je rođen od Duha.«


Razmišljanje

U vrijeme koje je pred nama sve do Duhova čitat ćemo iz Ivanova evanđelja. U ovom evanđeoskom odlomku slušamo o Isusovu razgovoru s Nikodemom, učiteljem Zakona u Židovstvu. Zanima ga, želi čuti od Isusa, što mu je činiti da baštini Život vječni. Nikodem dolazi noću, dolazi sa stanovitom otvorenošću, dirnut je Isusovim naukom i čudesima. Isus je direktan, govori mu: to što ti želiš nije moguće postići silama i ljudskim sredstvima. To je plod Duha Svetoga i Vode. Nikodem to ne razumije, on promišlja u fizičkim kategorijama, on misli tjelesno: Zar može po drugi put ući u utrobu majke svoje i roditi se? Po Duhu i u Duhu mora se dogoditi i naše preporođenje. Nužno je odgovoriti cjelinom svoga života. Svatko treba biti rođen odozgor. To je život koji se mora živjeti. Sveti Pavao kaže: Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama… (1Kor 6, 19) Ima li Božjeg Duha u meni? Jesam li mu otvoren? Mogu li posvjedočiti kako me Duh Sveti pomaže u mojim previranjima, u mojim odlukama, u mome životu? Duh preko nas zahvaća i daleko dalje nego što to sami možemo i pojmiti: tako se preporađanja događaju. Ne zaboravimo da duhovnost dolazi iz vlastitog iskustva Boga. Imam li ga? M.Z.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Kao tijelo tako i duša ima neodgodivih potreba. Nije to nikakvi raskoš podržavan za neke izabranike. Duši je potrebna molitva kao što je tijelu potrebno jelo, disanje i spavanje. Što smo opterećeniji poslom to više trebamo okrepe.

(Paul Claudel, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)