Nedjelja Dobrog Pastira – Svjetski dan molitve za duhovna zvanja

Požega, 15. travnja 2021.

Poštovana i draga braćo svećenici!

Na četvrtu vazmenu nedjelju, 25. travnja 2021. slavimo 58. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja – Nedjelju Dobrog Pastira. U prilogu vam dostavljamo Poruku pape Franje biskupima, svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima iz cijeloga svijeta za 58. Svjetski dan molitve za zvanja koju nam je uputio za tu prigodi i koja će biti od pomoći u oblikovanju homilije, kateheza i molitvenih programa navedenog dana.

Redovita milostinja i drugi darovi ove nedjelje namijenjeni su za potrebe promicanja duhovnih zvanja i pomoć siromašnim bogoslovima i sjemeništarcima te će ih župnici što prije dostaviti biskupijskom Ekonomatu. Valja u Nedjelju Dobrog Pastira zahvaliti članovima Djela za duhovna zvanja za njihovo dragocjeno molitveno služenje kao i pozvati sve vjernike da budu ustrajni molitelji te nam Bog daruje dovoljno dobrih i svetih svećenika i redovnika koji će vjerodostojno svjedočiti radosnu vijest u suvremenom društvu.

Kao i prethodnih godina, prikladno je u Nedjelju Dobrog Pastira oglasiti natječaj za upis sjemeništaraca u požeški Kolegij, svećeničkih aspiranata koji su završili osnovnu školu, kao i za upis u Bogoslovno sjemenište onih koji su završili srednju školu ili su se u kasnijoj dobi odlučili poći putem svećeništva. Prigoda je upoznati i druge učenike koji završavaju osmi razred osnovne škole i ne osjećaju svećenički poziv, napose iz obitelji skromnijeg materijalnog stanja s mogućnošću da pohađaju Katoličku gimnaziju u Požegi i stanuju u požeškom Kolegiju. Pored oglasa u crkvi i na župnim katehezama svećenici će pronaći i druge načine, osobito putem elektroničkih sredstava obavijestiti mlade o navedenim natječajima. Svećenici će potaknuti mlade i omogućiti im da sudjeluju na različitim biskupijskim programima pastorala duhovnih zvanja, među kojima je i susret  za učenike 7. i 8. razreda u Domu sv. Augustina u Velikoj prigodom Nedjelje dobrog pastira, 23. – 24. travnja 2021. o čemu su svi župnici već primili potrebne obavijesti.

Zahvaljujem svima koji se spremno i radosno trude mladim naraštajima pomagati mlade ljude molitvom i savjetom u donošenju odluke o vlastitoj budućnosti te im svjedoče ljepotu svećeničkog i redovničkog zvanja.

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

 

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

Ivan Popić
kancelar