Dvodnevni susret za mlade u Domu sv. Augustina u Velikoj

Prigodom Nedjelje Dobrog Pastira i Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja u Domu sv. Augustina u Velikoj, 23. i 24. travnja u organizaciji Povjerenstva Požeške biskupije za pastoral duhovnih zvanja održan je dvodnevni susret učenika 7. i 8. razreda osnovne škole. Susret je vodio biskupijski povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Marijan Pavelić, a sudjelovali su učenici iz Župe Sv. Luke Evanđelista iz Lukača, Župe sv. Ivana Krstitelja iz Požege, Župe sv. Luke Evanđelista iz Novske i Župe Bezgrješnog začeća BDM iz Vetova. Susret je imao za cilj neposredno pred izbor srednje škole pomoći mladim ljudima u promišljanju o budućem zvanju, među ostalim i u propitivanju o tome poziva li ih Bog u svećeništvo.

Susret je započeo međusobnim upoznavanjem sudionika te druženjem uz igre. Drugi dan susreta, uz duhovne sadržaje, molitvu, osobne razgovore i sport, bio je obogaćen i dvjema kratkim katehezama sa zabavno-poučnim kvizovima koje je priredio povjerenik Pavelić. Nakon zajedničkog ručka sudionici susreta su se uputili u Požegu gdje su se upoznali s Kolegijom Požeške biskupije, ustanovom u kojoj borave aspiranti za svećeništvo i drugi mladi a pohađaju Katoličku gimnaziju u Požegi. O životu u Kolegiju progovorili su im njegovi pitomci i prefekt Krunoslav Siroglavić. Potom su mladići u pratnji kolegijaša razgledali središnji dio grada Požege, posjetivši među ostalim Katedralu s njezinom kriptom, središnji Trg Svetog Trojstva i starodrevnu crkvu sv. Lovre.

U crkvi sv. Lovre primio ih je požeški biskup Antun Škvorčević. Nakon što im je uputio pozdrav, zanimao se iz kojih župa dolaze, a potom ih ukratko upoznao s poviješću i značenjem crkve sv. Lovre i zgrade „Kolegije“ s njome povezane, u kojoj se nakon utemeljenja Požeške biskupije nalazi njezino sjedište – protumačivši im ulogu i važnost Crkve za ljude na ovim prostorima naše Domovine. Govoreći o zgradi „Kolegije“ biskup je, među ostalim, spomenuo kako su je izgradili isusovci koji su nakon oslobođenja Požege od Osmanlija bili voditelji obnove ovih prostora putem odgoja i obrazovanja, osnivanjem školskih ustanova, među kojima je požeška Gimnazija iz 1699. godine te Akademija sredinom 18. stoljeća. Prikazao je mladima povijest zgrade nakon ukinuća isusovaca, napose kad ju je ponovno od države kupio zagrebački biskup Aleksandar Alagović i u nju 1835. smjestio Orfanotrofij, odgojnu ustanovu za nadarenu a manje imućnu djecu, koju su dokinule komunističke vlasti 1946. godine. Rekao je da je Požeška biskupija na tom povijesnom tragu pored Katedrale u sklopu Doma pape Ivana Pavla II. otvorila Kolegij u kojem borave mladići koji razmišljaju o svećeničkom pozivu te pohađaju Katoličku gimnaziju u Požegi, kao i drugi mladi, istaknuvši da je ta ustanova otvorena i sudionicima dvodnevnog susreta. O iskustvu svoga života u Kolegiju i odaziva na Božji poziv kratko je posvjedočio bivši kolegijaš, a sadašnji mladomisnik i biskupov tajnik Matej Siluković, potaknuvši sudionike susreta i kolegijaše da računaju s Bogom i s njime grade svoju budućnost. Nakon kratke molitve kojom su se sjedinili sa svima onima koji su tijekom osam stoljeća u crkvi sv. Lovre uzdizali svoju dušu Bogu, biskup je na sudionike susreta i kolegijaše zazvao Božji blagoslov.

Svoj dvodnevni susret mladi su zaključili večernjom svetom misom u kapeli Kolegija i večerom.