Sv. Katarina Sijenska, djevica i crkvena naučiteljica – zaštitnica Europe

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Blagdan (u Vazmenom vremenu)

Čitanja: 1 Iv 1, 5 – 2,2; Ps 102, 1-2. 3-4. 8-9. 13-14. 17-18a; Mt 11, 25-30.


Evanđelje dana (Mt 11, 25-30)

„Sakrio si ovo od mudrih i umnih, a objavio malenima.“

U ono vrijeme reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti. Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.«


Razmišljanje

što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da bismo umom shvatili Isusove riječi, vodili se njima i srcem ih izvršavali nije potrebno pohađati sveučilište, završiti fakultet i steći neku akademsku titulu. Samo je jednostavnost srca neophodna. Zahvaljujući njoj u stanju smo se nahraniti Isusovim riječima, gutati ih i jednostavno se zaljubiti u njih. O tome nam govori povijest, to potvrđuju stoljeća povijesti Crkve sagrađene upravo na temeljima ove jednostavnosti. Danas Isus slavi Boga zbog Njegove naklonosti prema jednostavnim i skromnim ljudima za koje bismo danas rekli da su u očima svijeta beznačajni. Također potiče i mene i Tebe da nam srca budu tako otvorena da budu kadra prihvaćati Njegove Riječi i da tako usmjere naše životne puteve da idu za Njim. Stalo Mu je do toga da u svojoj najvećoj životnoj muci iskusim Njegovu prisutnost i da se uvjerim da nisam sam. Pristajem li da moje srce bude toliko ponizno, tiho i blago da On mogne u njemu naći Svoj stan? H.C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Sve možeš izdržati i svemu odoljeti, ako uza se imaš prijatelja. Pa i onda kad on ne može ništa više nego primiti te za ruku i reći samo jednu riječ.

(Phil Bosmans, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)