Biskup Antun primio križevačkog vladiku Stipića

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 30. travnja 2021. križevačkog vladiku Milana Stipića, u čijoj je pratnji bio kancelar Vladimir Simunović.

Biskup Antun posvjedočio je vladiki Milanu radost što ga je papa Franjo imenovao za križevačkog vladiku, napose zbog toga što je on rodom iz Lipika, župe koja teritorijalno pripada Požeškoj biskupiji. Na području Požeške biskupije nalaze se cjelovito ili djelomično tri grko-katoličke župe te su biskup i vladika razgovarali o različitim pastoralnim pitanjima, među kojima i o međuobrednoj ženidbi te o problemima koji su se u tom pogledu pojavili kod određenih mladenaca. Zaključili su kako je potrebno s još većom zauzetošću poučavati vjernike i rimskog i  istočnog obreda o značenju njihove obredne pripadnosti, da se ona sačuva kao bogatstvo Katoličke Crkve u njezinoj različitosti, ali uvijek imajući na umu da je spas duša iznad svakog drugog pitanja.  U tom smislu tražit će se rješenje za svaki ženidbeni slučaj, da on služi dobru duša.  Biskup je među ostalim upoznao vladiku Milana sa životom požeške mjesne Crkve tijekom njezinih 24 godine postojanja, osobito glede pojedinih pastoralnih projekata. Posebnu pozornost posvetili su djelovanju  Požeške biskupije na području školstva i kulture. S obzirom na katoličke škole biskup je među ostalim kazao kako Požeška biskupija uz obrazovni program  nastoji u suradnji s roditeljima njihovoj djeci pružiti i odgoj, promičući uravnoteženu i cjelovitu izgradnju mlade osobe. Prikazujući nastojanja Požeške biskupije s obzirom na sakralnu baštinu, biskup Antun je istaknuo njezino identitetsko značenje ne samo za Katoličku Crkvi na ovim prostorima, nego i šire, čije je srednjovjekovlje dobrim dijelom uništeno u vrijeme osmanlijske vladavine a značajan dio u kasnijim vremenima, napose u Domovinskom ratu. Stoga se pristupilo prikupljanju ne samo liturgijskih predmeta izvan uporabe, nego arhivske i knjiške građe iz župa Požeške biskupije te organiziralo njihov smještaj u prikladne prostore u Požegi, gdje će biti čuvani i stručno obrađivani.

Na kraju susreta biskup Antun i Vladika Milan razgledali su biskupijsku Povijesnu knjižnicu, starodrevnu crkvu sv. Lovre, Katedralu i Riznicu, Dom pape Ivana Pavla II te Dijecezanski muzej.