Biskup Antun predvodio u Voćinu molitvu svete krunice za prestanak pandemije

Tijekom ovogodišnjeg mjeseca svibnja na inicijativu pape Franje iz trideset svjetskih svetišta Blažene Djevice Marije bit će svaki dan predvođena sveta krunica pod geslom „Crkva se svesrdno moljaše Bogu“ (Dj 12,5) da bi se izmolio prestanak pandemije.

U skladu s navedenim pozivom biskup Antun je potaknuo voditelje marijanskih svetišta u Požeškoj biskupiji,  napose u Voćinu i Pleternici da tijekom mjeseca svibnja svakog dana po mogućnosti u 18.00 sati mole svetu krunicu na nakanu da prestane pandemija te u svojoj sredini budu njezini širitelji. I vjernici u požeškoj Katedrali predvođeni svećenicima u isto vrijeme bit će dionici svjetskog molitvenog zajedništva s Marijom Isusovom Majkom.

U spomenuto vrijeme, 1. svibnja na pobožnosti u Gospinom svetištu u Voćinu sudjelovao je i biskup Antun Škvorčević i zajedno sa voditeljem svetišta Ivanom Ereizom, tajnikom Matejom Silukovićem te brojnim voćinskim vjernicima predvodio svetu krunicu. U uvodu je biskup kazao da započinje Marijin mjesec svibanj u kojem će se vjernici diljem svijeta okupljati u njezinim svetištima i molitvom svete krunice svjedočiti joj privrženost i ljubav. Istaknuo je kako se i mi u Požeškoj biskupiji želimo na poticaj pape Franje pridružiti spomenutim moliteljima tako što ćemo je tijekom svibnja u svim župama posvetiti na nakanu da prestane pandemija koronavirusa. Također je istaknuo da molitvom želimo posvjedočiti blizinu i svima onima koji su pogođeni bolešću ili smrću svojih najbližih da i njima Marija majčinskom  ljubavlju bude blizu, te ih ohrabri i utješi u nevoljama, pomogne zdravlje duše i tijela.

Nakon pobožnosti biskup Antun je izrazio radost što su se voćinski vjernici večerašnjom pobožnošću pridružili svima onima koji na čelu s papom Franjom upućuju molitvu za završetak pandemije koronavirusa. Podsjetio je na 2. svibanj 2020. godine kada je hodočastio Gospi Voćinskoj u znak zahvale za prestanak zabrane okupljanja u crkvama. Rekao je da se moramo naučiti živjeti s mnogim nevoljama, i da je molitveni život jedno od najboljih sredstava za to. Istaknuvši kako nas uskrsno vrijeme podsjeća na Mariju u molitvi s dvanaestoricom u dvorani posljednje večere, biskup je kazao kako molitvom s Isusovom Majkom tijekom mjeseca svibnja postajemo dionici onog zajedništva Crkve koje je Duh Sveti prosvijetlio, osnažio i pokrenuo te ono traje od dvorane Posljednje Večere pa sve do danas. Pored zajedničke molitve u Crkvi, biskup je podsjetio na važnost obiteljske molitve koja duhovno ispunja i povezuje njezine članove, čini obitelj blagoslovljenom i ojačanom Božjom prisutnošću.  Kazao je da je današnja molitva svete krunice u voćinskom svetištu na svoj način označila početak ovogodišnjih hodočašća, te je izrazio radost šte će već idućega petka doći na hodočašće učenici i djelatnici iz katoličkih gimnazija a u subotu osnovnoškolska djeca iz župa Požeške biskupije.

Molitvu svete krunice iz voćinskog svetišta izravno je prenosila platforma na web-stranici Požeške biskupije.

Iste večeri, 1. svibnja u požeškoj Katedrali kanonici Stolnog kaptola na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, predvodili su molitvu svete krunice na nakanu Svetog Oca, da Bog po zagovoru Isusove Majke odvrati od nas pandemiju.