Molitva svete krunice u Požeškoj biskupiji za prestanak pandemije

Biskup Antun Škvorčević dopisom je uputio poziv svim župama Požeške biskupije na molitvu svete krunice tijekom mjeseca svibnja za prestanak pandemije. U pozivu biskup piše:

»Tijekom ovogodišnjeg mjeseca svibnja na inicijativu pape Franje iz trideset svjetskih svetišta Blažene Djevice Marije bit će svaki dan predvođena sveta krunica pod geslom  „Crkva se svesrdno moljaše Bogu“ (Dj 12,5) da bi se izmolio prestanak pandemije, i u 18.00 sati izravno prenošena putem službenih medijskih kanala Svete Stolice. Papinsko vijeće za novu evangelizaciju promiče navedenu Papinu inicijativu sa željom da se u nju uključe sva druga svetišta na svijetu te se tim putem pokrene što veći broj vjernika, obitelji i zajednice na molitvu svete krunice.

Ovime pozivam voditelje svetišta u Požeškoj biskupiji, napose biskupijskih svetišta u Voćinu i Pleternici da u skladu s preporukom spomenutog Papinskog vijeća tijekom mjeseca svibnja u navedeno vrijeme mole svetu krunicu na tako važnu nakanu te u svojoj sredini budu njezini širitelji. Pridružit će im se i vjernici u požeškoj Katedrali, koji će predvođeni svećenicima u isto vrijeme biti dionici svjetskog molitvenog zajedništva  s Marijom Isusovom Majkom. Neka to učine i vjernici u svim našim župama, te tradicionalnu molitvu svete krunice tijekom mjeseca svibnja prije svete mise sjedine s moliteljima diljem svijeta, i tako s Marijom Isusovom Majkom uzdignu Bogu jedinstven vapaj za oslobođenje od pandemije. Dok znanstvenici putem cjepiva nastoje naći odgovor na pandemiju a zdravstveno osoblje svojom požrtvovnošću služi bolesnicima, kao vjernici udružimo se u svojevrsni svjetski molitveni maraton kojim Bogu po zagovoru Isusove Majke povjeravamo opasnost od zaraze koronavirusom, kako bi nas zajednička ugroza najdublje povezala s Bogom te mu se vratimo svim srcem i životom u skladu s njegovom voljom. U molitvi ćemo se spomenuti i svih preminulih od zaraze kao i onih koji ih oplakuju.

Zahvaljujem svećenicima što će se u župama koje su im povjerene priključiti navedenom molitvenom zajedništvu. Uz srdačan pozdrav u Gospodinu«, zaključio je biskup Antun.