U Voćinu održano hodočašće osnovnoškolske djece i ministranata Požeške biskupije

Učenici osnovnih škola i ministranti Požeške biskupije tradicionalno su hodočastili u drugu svibanjsku subotu, 8. svibnja 2021. u središnje biskupijsko marijansko svetište Gospe Voćinske. U skladu s propisanim pandemijskim mjerama hodočašće je održano u ograničenom broju sudionika. Središnji događaj hodočašća bilo je euharistijsko slavlje koje je na otvorenom prostoru pored svetišne crkve Gospe Voćinske predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, u zajedništvu sa župnikom i rektorom voćinskog svetišta Ivanom Ereizom, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu Željkom Faltakom i drugim svećenicima. Tijekom misnog slavlja bogoslov Požeške biskupije Ivan Klarić iz novljanske Župe Bl. Alojzija Stepinca primljen je među kandidate za svete redove.

U homiliji biskup je zapodjenuo razgovor s djecom o koronavirusu, o kojem se već duže vremena posvuda raspravlja, ustvrdivši da sa sigurnošću ne znamo koliko ga zapravo ima u našim sredinama i kad će ga nestati, ali da znademo da ga se moramo čuvati. Napomenuo je kako je sreća da se održava školska nastava, pa makar i on line putem, da se učenici djelomično isključe iz tog svijeta, i kroz školske sadržaje upoznavaju šire životne sadržaje i otkrivaju druge zakonitosti života. Kazao je kako i na ovom hodočašću  želimo moliti da pandemija prestane, da se svi koji su njome pogođeni oporave i ozdrave, ali da je hodočašće prije svega prigoda da si još jednom posvijestimo važnost hodočašćenja.  Rekao je da nas na to poziva i naviještena Božja riječ, napose Lukin evanđeoski ulomak o hodočašću dvanaestogodišnjeg Isusa u Jeruzalem, zajedno sa svojim roditeljima za najveći židovski blagdan Pashu. Biskup je podsjetio male hodočasnike da je Pasha bila blagdan kojim su se Izraelci spominjali kako im je Bog u velikoj nevolji u egipatskom ropstvu objavio svoju blizinu i očitovao svoju božansku moć kad ih je oslobodio ropstva i uveo u zemlju obećanja. Isus nam je vlastitim primjerom posvjedočio koliko je važno biti u Božjoj blizini, hodočasteći u jeruzalemski hram, ustvrdio je biskup. Naglasivši da je smisao naših hodočašća u Marijina svetišta biti u Božjoj blizini, obnoviti se u zajedništvu njegove božanske ljubavi, pozvao je male hodočasnike da se na to podsjete i budu radosni što danas mogu biti predstavnici sve druge djece u našoj Biskupiji, koja zbog okolnosti ugroze koronavirusom nisu mogla biti s nama.

Napomenuvši da se dječak Isus na spomenutom hodočašću izgubio, biskup je protumačio značenje tog događaja. Najprije je istaknuo kako je Isus za vrijeme dok su ga Marija i Josip zabrinuti tražili boravio u hramu, a ne na nekom mjestu zabave, i da je ondje raspravljao s mudrim i učenim ljudima o važnim životnim pitanjima. Na Marijin upit zašto je tim svojim postupkom prouzročio zabrinutost i žalost njoj i sv. Josipu, Isus je odgovorio protupitanjem, zašto su ga tražili, jer je sasvim razumljivo da on bude u onome što je Oca njegova. Time nas je Isus upozorio kako nije najteže kad se netko izgubi fizički – to se može dogoditi i na ovom hodočašću, ali ćemo takvoga brzo pronaći – nego kad se čovjek izgubi duhovno, kad se udalji od Boga, odustane ići putem koji ga vodi u zajedništvo njegova života, ustvrdio je biskup. Dodao je kako je Isusovoj Majci stalo do toga da svatko od nas stigne na konačni cilj svoga života, u onu puninu koju nam je njezin Sin Isus Krist omogućio svojom uskrsnom pobjedom nad smrću, te nas ona okuplja u svojim svetištima da nam to uvijek iznova dozvala u pamet. Stoga je zamolio Isusovu Majku da nikoga od nazočnih ne prepusti lutanjima ili zabludi da se bez Boga može stići do punine smisla svoga postojanja. Poručio je malim hodočasnicima da već ovdje na zemlji mogu biti dionici Isusove pobjede nad smrću, napose kad nastoje nadvladavati svoju sebičnost, i kad iz zarobljenosti zloćom ustanu na novi život onom  moći  kojoj je ime ljubav. Poželio im je da se danas u molitvenom zajedništvu s Marijom Isusovom Majkom u njima osnaži želja za slobodom od vlastite sebičnosti. Kazao je da se ovim hodočašćem i oni na svoj način uključuju u zajedništvo Isusovih učenika, o kojem nam govori današnje prvo čitanje iz Djela apostolskih, koji su se nakon njegova uzašašća okupili u Dvorani posljednje večere, i zajedno s Isusovom Majkom molili da u budu zahvaćeni Duhom Svetim. To je Duh one Božje ljubavi koja se očitovala u Isusovoj žrtvi na križu, i koji već dvije tisuće godina djeluje u Isusovoj Crkvi. Završavajući homiliju, izrazio je  radost što djeca na ovakvim hodočašćima rastu u vjeri i duhovno se izgrađuju u snažne ljude na kojima počiva naša hrvatska nada.  Zamolio je Isusovu Majku, Gospu Voćinsku da pomogne kako bi se ta nada ostvarila u njihovim životima.