SEDMA VAZMENA NEDJELJA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Sedma vazmena

Čitanja: Dj 1, 15-17. 20a. 20c-26; Ps 102, 1-2. 11-12. 19-20ab; 1 Iv 4, 11-16; Iv 17, 11b-19.


Evanđelje dana (Iv 17, 11b-19)

„Neka i oni budu jedno kao i mi!“

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se:
»Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi. Dok sam ja bio s njima, ja sam ih čuvao u tvom imenu, njih koje si mi dao; i štitio ih, te nijedan od njih ne propade osim sina propasti, da se Pismo ispuni. A sada k tebi idem i ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi. Ja sam im predao tvoju riječ, a svijet ih zamrzi jer nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta.
Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga. Oni nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina. Kao što ti mene posla u svijet, tako i ja poslah njih u svijet. I za njih posvećujem samog sebe da i oni budu posvećeni u istini.«


Razmišljanje

Stojimo na Maslinskoj gori, na istom onom mjestu gdje je prije četrdeset dana jedan Isusov učenik predao Isusa u ruke zločincima. Svi su ga napustili. Međutim, od tada se puno toga promijenilo. Apostoli nisu više oni isti ljudi od ranije. Promijenilo ih je Uskrsnuće. Isus to zna, svjestan je toga. Zato im i daje novo poslanje: naviještati Radosnu Vijest svemu stvorenju i čitavomu svijetu. Daje im moć da u ljudima bude vjeru. Nakon Kristova Uskrsnuća upravo to postaje temeljno poslanje apostola. Danas smo svi mi učenici Isusa Krista, svjedoci Uskrsnuća i apostoli. Točno je da smo puno puta u svome životu napustili Krista, ali nam Isus to ne zamjera. On nas poziva naviještati Evanđelje spasenja gorljivošću i žarom prvih apostola, i u ljubavi. To nas obvezuje da drugima naviještamo istinu koju smo sami otkrili i našli, daje nam moć biti kako riječju, tako i djelom — gorljivi svjedoci Radosne Vijesti. A po čemu se razlikujemo od apostola? Imamo istu vjeru, istu ljubav, slijedimo isti nauk, istoga Boga. Možda nam nedostaje ljubav i prema Kristu koja bi nas uvjerila da je sve drugo gubitak i otpad u usporedbi s Kristom. I danas je dan obraćenja. Ne čekajmo više, nemojmo odugovlačiti, postanimo apostoli, svjedoci Uskrsnuća. Molimo za vjeru i ljubav koje će nas promijeniti u svjetlo i oganj u tami ovoga svijeta. K.K.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)