DUHOVI – NEDJELJA PEDESETNICE

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

DUHOVI – NEDJELJA PEDESETNICE
Svetkovina

Čitanja: Dj 2, 1-11; Ps 103, 1ab i 24ac. 29bc-30. 31 i 34; 1 Kor 12, 3b-7. 12-13 ili Gal 5, 16-25; Iv 20, 19-23 ili Iv 15, 26-27;16, 12-15.

Titular: Đulovac, Feričanci, Gornji Bogićevci, Požega – Duh Sveti – svetkovina.


Evanđelje dana (Iv 15, 26-27;16, 12-15)

„Duh istine upućivat će vas u svu istinu.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom.
Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh Istine -upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.”


Razmišljanje

U današnjem nam Evanđelju Isus pokazuje koja je uloga učenika u svijetu i govori nam o djelovanju Duha Branitelja u misijskom poslanju Crkve. Zadaća učenika je da svjedoči, pokazuje i upućuje na Učitelja. Znamo da to u današnjem svijetu uopće nije jednostavno. Priznanje da si kršćanin, katolik susreće se najčešće s podrugljivim osmijehom na licu, porugom ili čudnom grimasom na licu. Biti svjedok Isusa Krista na poslu, u školi, u obitelji, u krugu prijatelja, poznanika traži veliku hrabrost.

Krist, da bi učvrstio Svoje učenike u ispovijedanju vjere, šalje Duha Branitelja. Bez Njegove pomoći kako čitamo u Svetom Pismu nitko ne može ispovjediti da je Isus Gospodin. Da, On, Duh Branitelj daje snagu, On hrabri i podržava u trenutcima kušnji.

Zahvaljujući djelovanju Duha Svetoga apostoli su bili u stanju obraćati velika mnoštva, podnositi patnju odbačenosti, ismijavanja pogrde. Duh Sveti im je omogućio da djeluju. Preporučujem ljude kojima sam poslan, među kojima živim i radim djelovanju Duha Svetoga? Molim li se za ljude koji ne vjeruju, koji sumnjaju? Molim li sam za sebe svjetlo Duha Svetoga i Njegove darove? K.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)