Blažena Djevica Marija – Majka Crkve

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Blažena Djevica Marija – Majka Crkve
Blagdan

Čitanja: Post 3, 9-15. 20; Ps Jdt 13. 18bcde. 19; Iv 19, 25-27; ili Sir 24, 17-22; Ps 66, 2-3. 4-5. 6-7; Dj 1, 12-14; Iv 7, 37-39a.


Evanđelje dana (Iv 7, 37-39a)

„Evo ti sina! Evo ti majke!“

U ono vrijeme: Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: »Ženo! Evo ti sina!« Zatim reče učeniku: »Evo ti majke!« I od toga časa uze je učenik k sebi!


Razmišljanje

Zanimljivo je da ni u jednom Evanđelju ne nalazimo da bi se Isus Mariji obratio riječi ma: Majko ili Mama. U Kani i s križa obraća joj se sa: ženo. Marija se ponovno pojavljuje u trenutku kada se velik dio prijatelja straha razbježao. Majčina nazočnost se jednostavnim glagolom: ona je stajala, Njezino vjerno stajanje podno križa ipak dokazuje da ona (slično kao i njezin Sili) ovaj čin nije držala besmislenim, da se nije slomila pred njim, nego se upravo u vjeri ispunjenoj bolju čvrsto držala Sina. Istodobno je poslušna riječima umirućeg Isusa koje joj dodjeljuju majčinsku zadaću prema Ljubljenom učeniku, a time prema nastajućoj Crkvi. Ništa ne govore o njezinoj reakciji: je li plakala ili nije… Ništa! Izostavljen je čak i najkraći opis njezine patnje. Stajala je tamo u najgoremu trenutku, u najokrutnijem trenutku i trpjela zajedno sa Sinom. U konačnici, iz logike činjenica proizlazi da Marija ispod križa na krajnji, nenadmašen način ostvaruje Šimunovo proročanstvo o „maču boli”. Marija je žena nade, žena vjere i tako daje doprinos otkupljenju svijeta. Marija je svjedok Isusove smrti na križu, a potom Majka svih Isusovih učenika.

Molimo Otkupitelja, u ime Njegova Križa, da udijeli Svojoj Crkvi i cijelom čovječanstvu milost obraćenja i svetosti koje su nam potrebne. Križ nas poziva da na Ljubav odgovorimo ljubavlju. Živeći tu djelotvornu ljubav neka ona bude prepoznatljiva po nama i među nama. Majko, Pomoćnice kršćana, moli za nas!

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)