Utorak osmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Sir 35, 1-12; Ps 49, 5-6. 7-8. 14 i 23; Mk 10, 28-31.

Titular: Lonja – Duh Sveti – svetkovina.


Evanđelje dana (Mk 10, 28-31)

„Primit ćete – s progonima–sada stostruko i u budućem vijeku život vječni.“

U ono vrijeme: Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja — i u budućem vijeku život vječni.
A mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi.«


Razmišljanje

Pitanje koje je Petar postavio Isusu – a koje čitamo u današnjem Evanđelju – nije samo njegovo pitanje. Ono postaje i pitanje mnogih od nas, ako ne svakog od nas. Živimo na ovom svijetu i sve što se oko nas događa oblikuje nas. Obitelj, zajednica, odnosi, sklonosti, bogatstva, raznovrsna dobra – iskreno: nije se lako odreći svega da bismo započeli nov život, ljudski gledano, sazidan na nesigurnim temeljima.

Danas Isus svakomu od nas prilazi s posebnom ponudom koja je puno bolja: sve što ostavimo poradi Njegova Imena bit će nam uzvraćeno, ali tako da nas to neće odvojiti od Vječnoga života u budućem svijetu. Služit ćemo se dobrima ovoga svijeta, služiti a ne navezivati na njih. Ona nas neće ograničavati ni zarobljavati, nego će nam biti od koristi na putu u Vječnost. Isus nas uči kako se tim dobrima koristiti da bismo u potpunosti bili slobodni.

Nije to lako ostvariti bez sjedinjenja s Kristom. Čini li me moj odnos s Isusom sposobnim gledati svijet iz ove perspektive? Dopuštam li Isusu da me čisti i snaži? A.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)