NEDJELJA – PRESVETO TROJSTVO

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja – Presveto Trojstvo
Svetkovina

Čitanja: Pnz 4, 32-34. 39-40; Ps 32, 4-5. 6 i 9. 18-19. 20 i 22; Rim 8, 14-17; Mt 28, 16-20.

Titular: Čačinci, Daruvar, Gornji Lipovac, Turnašica – Presveto Trojstvo – svetkovina


Evanđelje dana (Mt 28, 16-20)

„Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.“

U ono vrijeme:
Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori:
»Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!
I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.«


Razmišljanje

Kako znamo da postoji Presveto Trojstvo? Kršćanstvo nije nastalo uz pomoć filozofa i mudraca ovoga svijeta. Nije neka filozofije, nego je Objava. To znači: Bog se objavljuje, otkriva, pokazuje. Ono što znamo o Bogu, možemo znati samo zato jer su od Boga nadahnuti ljudi govorili i kasnije zapisivali. Tako je Bog poslao i Jedinorođenoga Sina da nam se još jasnije objavi. Bez Boga, odnosno bez Isusa Krista, ne bismo znali da postoji Presveto Trojstvo.

Ali, tko je i kakav je taj naš Bog, to Presveto Trojstvo? Promatrajući život i riječi Isusa Krista otkrivamo kakav je Bog, otkrivamo Božje Lice. On nam se objavljuje i pokazuje u Svome Sinu! Vidimo da je Bog Ljubav; iz ljubavi prema nama stvorio je svijet i kasnije poslao Svoga Sina u svijet. U Svome Sinu i po Svome Sinu pomaže čovjeku: privodi ga na pravi put spasenja, uvodi u nepromjenjivu i pravu Istinu te u Vječni život sa Sobom.

Ako vjerujemo u Isusa, u Presveto Trojstvo u vjeri živimo, primit ćemo mnoge milosti te zadobiti Vječni život – kako je obećao. Tada se u našim vlastitim životima, u našim obiteljima, Crkvi i svijetu ostvariti one Pavlove riječi s kraja Druge Poslanice Korinćanima: Milost Gospodina Isusa Krista, ljubav Boga i zajedništvo Duha Svetoga sa svima vama! (2Kor 13, 13) D.I.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)