DVANAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Dvanaesta kroz godinu

Čitanja: : Job 38, 1. 8-11; Ps 106, 23-24. 25-26. 28-29. 30-31; 2 Kor 5, 14-17; Mk 4, 35-41.

Klanjanje: Oriovac.


Evanđelje dana (Mk 4, 35-41)

„Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?“

Uvečer istoga dana kaže im: “Prijeđimo prijeko!” Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su ga i druge lađe. Najednom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. A on na krmi spavaše na uzglavku. Probude ga i kažu mu: “Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?” On se probudi, zaprijeti vjetru i reče moru: “Utihni! Umukni!” I smiri se vjetar i nasta velika utiha. Tada im reče: “Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?” Oni se silno prestrašiše pa se zapitkivahu: “Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?”


Razmišljanje

Svatko od nas kršćana proživljava osobne poteškoće i previranja, čak i ako svim srcem želi krenuti za Kristom i svojim Ga životom slijediti. Ove poteškoće mogu dolaziti iz naše nutrine jer je čovjekovo srce izvorište pobuda koje nisu u skladu s onim Kristovim. Isto tako, nerazjašnjeni događaji našeg života također rezultiraju nesigurnošću u nama. Tada nam se čini da Isus šuti, ne poduzima ništa i još uvijek spava na krmi na uzglavku. Ako u odnosima proživljavamo poteškoće i neizvjesnosti, može nam se učiniti da je ljubav među bližnjima nekakva ludost. čeznemo biti vjerni Evanđelju, a može biti da proživljavamo probleme u obitelji i zajednici ili nailazimo na sablazni i skandale unutar Crkve. Kako Isus reagira na naše oluje i previranja? U današnjem evanđeoskom odlomku Isus čini čudo smirujući i utišavajući vjetar. Na taj je način reagirao na strah i zapomaganje apostola. No nije uvijek tako – Bog ne čini uvijek čuda kao odgovor na poteškoće koje proživljavamo. Nije učinio nikakvo čudo da oslobodi Isusa od Njegovih krvnika kada su Ga osudili na smrt i objesili na križ.

Tek na svršetku vremena Bog će pobijediti sve zlo zauvijek. Neće više biti vihora, oluja i previranja koji prijete našoj sreći i življenju puninom ljubavi i dobrote. Tada ćemo u potpunosti iskusiti što to znači biti djeca Božja. Kršćanin koji je shvatio čudo kontinuirane i neprestane Isusove prisutnosti u svom životu, obraćat će Mu se u svakoj situaciji molitvom: Što god da se događalo i što god se dogodi, Ti budi uz mene, Gospodine. W.Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)