Skrutinij uoči prezbiterskog ređenja u Požegi

U Biskupskom Domu u Požegi, 24. lipnja održana je posljednja provjera, skrutinij za prezbitersko ređenje đakona Požeške biskupije Marka Gerendaja iz našičke Župe sv. Marka Evanđelista i Roberta Medveda iz Župe sv. Ilije Proroka u Brodskom Stupniku. Uz požeškog biskupa Antuna Škvorčevića na skrutiniju su bili nazočni: kancelar Biskupskog ordinarijata Ivan Popić, voditelj priprave đakona za prezbitersko ređenje Ivica Bošnjak te tajnik Matej Siluković.

Nakon molitve biskup Antun je obrazložio značenje skrutinija, pojasnivši da je to nastojanje oko temeljitog uvida, duboki pogled u sve ono što mi s ljudske strane možemo zaključiti o prikladnosti pojedinog kandidata za sveti red. Naglasio je da je svećeničko zvanje kandidata za sveto ređenje Božje djelo u požeškoj mjesnoj u čije će se poslanje uključiti.  Kancelar Popić potom je izvijestio da spomenuti kandidati posjeduju sve potrebne dokumente koje traže crkveni propisi, a voditelj đakonskog praktikuma Ivica Bošnjak podnio je izvještaj o provođenju programa njihova đakonskog praktikuma i ustvrdio da su ga kandidati s uspjehom završili te ih je preporučio za primanje Svetog reda prezbiterata. Potom je progovorio o  provođenju programa priprave tijekom đakonske godine, na kraju koje su kandidati položili jurisdikcijski ispit i obavili petodnevne duhovne vježbe u Domu sv. Augustina u Velikoj.

Biskup Antun je zahvalio voditelju đakonskog praktikuma i ostalima koji su bili uključeni u pripravu kandidata za prezbitersko ređenje, kao i župnicima mentorima za doprinos u njihovoj formaciji. Čestitao je kandidatima završetak njihova đakonskog praktikuma, uručio im pisani odgovor kojim prihvaća njihove molbe da budu zaređeni za prezbitere Požeške biskupije, te ih je potaknuo da s pravim raspoloženjem vjere pristupe svećeničkom ređenju.