Upis kandidata u Kolegij Požeške biskupije

U ponedjeljak, 28. lipnja 2021. održan je susret kandidata koji se žele upisati u Kolegij Požeške biskupije i Katoličku gimnaziju u Požegi. U Dvorani sv. Lovre Biskupskog ordinarijata u Požegi desetoricu kandidata s njihovim župnicima primio je biskup Antun Škvorčević. Među kandidatima sedmorica su aspiranti za svećeništvo. Prijavili su se mladi  iz Župe sv. Luke Evanđelista u Novskoj, sv. Franje Asiškog u Lipiku, sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu, sv. Ivana Krstitelja u Vidovcima, Duha Svetoga u Đulovcu, sv. Luke Evanđelista u Lukaču, Pohoda BDM u Voćinu, te Župe Bezgrješnog Začeća BDM u Vetovu.

Nakon molitve i upoznavanja biskup je objasnio mladima kako je znakovito što su najprije posjetili kuću koju su  početkom 18. stoljeća izgradili isusovci i koju otada Požežani nazivaju „Kolegija“. Nakon isusovačkog ukinuća od početka 19. stoljeća tijekom 110 godina ova zgrada bila je Orfanotrofij, dom za učenike koji su pohađali tadašnju požešku gimnaziju. Biskup je istaknuo kako je Crkva u spomenuto vrijeme nastojala pomagati mladim ljudima da svojim odgojem i obrazovanjem učine prave korake za svoj život te budu dobri građani u hrvatskom društvu. Objasnio je da je osnutkom Požeška biskupija 1997. godine zgrada postala sjedištem biskupijske uprave, ali da se mlada Biskupija nije htjela odreći svoje povijesne odgojno-obrazovne baštine. Prije 15 godina u tu svrhu pokraj Katedrale izgradila je Dom Pape Ivana Pavla II. u čijem se sastavu nalazi i Kolegij, dom za srednjoškolce koji pohađanje Katoličku gimnaziju ili neke druge škole u Požegi, prvenstveno one koji osjećaju da imaju svećeničko zvanje. Biskup je kazao kandidatima za Kolegij kako se u ovu ustanovu upisuju mladi koji nisu ravnodušni prema činjenici svoga postojanja i žele nešto postići sa sobom, te uz pomoć Božju i suradnju poglavara nastoje rasti u tjelesnom i duhovnom pogledu, svjesni da se tim putem postaje velik čovjek. Pohvalio je kandidate što upisom u Kolegij svjedoče kako znaju što hoće, te im je poželio dobar početak nove školske godine, oslobođen bilo kakva straha.

Drugi dio susreta održan je u zgradi Kolegija Požeške biskupije u kojoj je prefekt Siroglavić provjerio svu potrebnu dokumentaciju koju su kandidati trebali ponijeti sa sobom, kako bi se mogli upisati u Kolegij i Gimnaziju. Objasnio im je određene pojedinosti te su potom zajednički pohodili prostore Katoličke gimnazije u Požegi, koju će uskoro redovito pohađati.