Koncert u kaptolačkom Starom Gradu prigodom 800. obljetnice Požeškoga zbornog kaptola sv. Petra

U predvečerje svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, u crkvi sv. Jurja u Starom Gradu u Kaptolu, 28. lipnja 2021. održan je tradicionalni Petrovski koncert »Tu es Petrus«, posvećen 800. obljetnici Požeškoga zbornog kaptola sv. Petra, koji je imao sjedište u spomenutom Gradu. Koncertu je prethodila zahvalna molitva prigodom navedene obljetnice. Uz biskupa Antuna Škvorčevića na koncertu su bili nazočni članovi požeškoga Stolnog kaptola Sv. Petra na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, kaptolački župnik Mario Rašić i drugi svećenici, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, te drugi ljubitelji sakralne glazbe.

Komornim orkestrom ravnao je Josip Prajz, a u njegovu sastavu bili su: Marta Stanec, Jakov Šredl, Jelena Lelas, Krešimir Ivančić, Tin Reba, Ines Jagec, Valentina Mravlinčić, Višnja Sekula, Helena Janson i Kiril Naumov (violine); Filip Nemet Gužvić i Dora Palac (viole); Ana Majer i Željko Štrbac (violončela), te Igor Crnek (kontrabas). Solističke dionice izveli su Martina Barišić, sopran, Kristijan Kostić, tenor i Lovro Ticl, truba.

Izvedena su sljedeća glazbena djela: G. F. Händel, »Passacaglia« (iz Suite u g molu, HWV 432); G. F. Händel, »Suita u D duru« (Water Music, HWV 341 – solo: Lovro Ticl, truba); G. F. Händel, »Comfort Ye My People/Every Valley« (recitativ i arija iz oratorija „Mesija“ – solo: Kristijan Kostić, tenor) ; J. S. Bach, »Passacaglia u c molu« (BWV 582); A. Vivaldi, »Ljeto« (III. stavak Presto); W. A. Mozart, »Mala noćna muzika« (I. stavak Allegro); W. Gomez, »Ave Maria«, solo Martina Barišić, sopran.

Na svršetku programa u prigodnoj riječi biskup Antun je podsjetio kako je ovo bio koncert u čast sv. Petra i njegovih 800 godina u našemu Požeškom kaptolu. Izrazio je uvjerenje da je u ušima slušatelja dobro odjeknulo izvrsno muziciranje orkestra i solista u snažnoj arhitekturi još neobnovljene crkve sv. Jurja, zapitavši je li dovoljno odjeknulo i u njihovim srcima ono što je glazba u njima pokrenula. Dodao je kako nas ono što navedenim putem odjekne u našem srcu i ispuni ga povezuje na svoj način s onim što je nosio Petar u srcu kad je na dan Pedesetnice bio ispunjen Duhom Svetim, i kad je zajedno s drugim učenicima bio dionik Snage koja dvije tisuće godina oživljava Crkvu kojoj je on poglavar po svojim nasljednicima, a bila je prisutna među nama i po djelovanju Kaptola sv. Petra. Tim istim Duhom bili su ispunjeni prepošti i drugi članovi Požeškoga zbornog kaptola sv. Petra dok su tijekom srednjeg vijeka služili Bogu i ljudima ponajprije u liturgiji, a onda i u onim djelatnostima koje su vršili u Kaptolu kao vjerodostojnom mjestu. Tim su Duhom bili ispunjeni i srijemski biskupi koji su tijekom 18. stoljeća u njemu imali svoje sjedište, kao i svi oni koji su se ovdje susretali sa sv. Petrom po instituciji Kaptola i po Župi u Kaptolu koja je pod njegovom zaštitom. Ustvrdio je da je toj ispunjenosti, koju posreduju glazba i vjera ime Duh koji povezuje stoljeća i ljude u zajedništvo, koje ne možemo do kraja definirati, jer je ono Božje djelo u nama. Kazao je da se raduje onome što je ovaj koncert ostvario u nama, a napose onome što je tijekom 800 godina ostvareno ovdje u Kaptolu, te je čestitao Požeškom stolnom kaptolu Sv. Petra 800. obljetnicu njegova prethodnika požeškoga Zbornog kaptola Sv. Petra. Kaptolačkom pak župniku i načelniku Općine čestitao je dan zaštitnika Župe koji je ujedno i Dan Općine. Čestitao je i svima nazočnima koji vole kaptolačkog sv. Petra, naglasivši kako bi lik Apostolskog Prvaka bez kaptolačke vjere i štovanja bio u Hrvatskoj siromašniji. Orkestru na čelu s dirigentom Josipom Prajzom i svim solistima zahvalio je što su glazbom pridonijeli da u nama odjekne i ispuni nas ono što je Božje i Petrovo.