Biskup Antun pohodio požeške obitelji nastradale u nevremenu

U velikom nevremenu koje je 25. lipnja zahvatilo Požegu i okolicu najviše su stradali istočni dijelovi grada, naselje Vidovci, Vranduk i Gospino Polje te Alaginci i Šeovci i u župi Jakšić mjesta Tekić i Treštanovci. Na gradskom području posljedice nevremena najteže su u Vidovcima i Vranduku, gdje je prošle godine u mjesecu kolovozu vodena bujica poplavila brojne kuće i ostavila za sobom pustoš u domovima, okućnicama i njivama. Minuloga 6. lipnja u spomenutim naseljima nevrijeme je ponovno prouzročilo poplave, da bi 25. lipnja kiša, jak vjetar i tuča nanijeli još veće štete. U razmjere posljedica višestrukog nevremena mogao se uvjeriti i požeški biskup Antun Škvorčević, kad je 1. srpnja u pratnji župnika Župe sv. Ivana Krstitelja, kojoj pripadaju spomenuta naselja i tajnika Mateja Silukovića posjetio navedeno područje. Nekoliko dana nakon posljednjeg nevremena još uvijek je značajan broj krovova, počevši od onoga na crkvi Gospe Sniježne djelomično razotkriven ili rastresen, a na drugima se izvode krovopokrivački radovi. Iz susreta s ljudima pogođenih nevremenom biskup je mogao doznati kako se i ovom prigodom brzo očitovala solidarnost među ljudima, koji su putem mreža razmjenjivali informacije o mogućnosti darivanja ili kupovine crijepa te je određeni broj kuća već pokriven.

U mrežnu komunikaciju među ostalim uključili su se i hrvatski branitelji, napose Caritasovi volonteri Župe sv. Terezije i Župe sv. Ivana Krstitelja u Požegi, poduprti Biskupijskim Caritasom. Osim što su volonteri svojom mrežom pronalazili darivatelje crijepa i drugih potrepština, uključili su se i u nastojanja oko provjere stanja u samačkim, staračkim ili bolesničkim obiteljima nakon nevremena. Tako su jednome samcu u socijalnim potrebama župnim putem pronašli kuću u koju se privremeno smjestio, jer je njegov dom jednostavno poplava uništila odozdo a led i kiša odozgor. Drugima su pribavili krevete za spavanje, jer im je sav namještaj u poplavi uništen. Nekima su hitno promijenili razbijena stakla na prozorima, kako moguća nova kiša ne bi dalje uništavala kuću. Jakšićki župnik sa svojim suradnicima uglavnom mrežnim putem pronašao je crijep i drugu građu potrebnu za popravak 130 oštećenih krovova u naseljima Tekić i Treštanovci.

Na tragu onoga što su otkrili Caritasovi volonteri u Požegi predvođeni svojim župnicima, biskup Antun je posjetio nekoliko najteže pogođenih samačkih i staračkih obitelji, kojima je pružena i prva novčana pomoć za potrebe ostakljivanja razbijenih prozora i razotkrivenih krovova. U razgovoru s nastradalim osobama bio je dirnut njihovim optimizmom, koji se ne da slomiti nikakvim nevoljama, jer je utemeljen u pouzdanju u Boga. Osobitu snagu imala su takva svjedočanstva ljudi zauzetih poslovima na obnovi krovova. Iz svjedočanstva većine onih s kojima se susreo, biskup je mogao zaključiti kako će najveći dio krovova biti brzo saniran, što će kod onih koji su samo nastradali od leda donijeti olakšanje. No, kod onih čije su kuće bile poplavljene prošle godine, te ponovno dva puta ove godine posljedice su daleko teže i popravljanje stanja duže će potrajati. Mnogi od njih ponovno trebaju isušivati kuće, uređivati uništene podove, nabavljati namještaj i drugu opremu. To se odnosi i na one domove u jakšićkoj župi koji su u Treštanovcima i Tekiću bili poplavljeni vodom nakon što je led razbio crijep na krovovima. Caritas Požeške biskupije nastoji oblikovati projekt pomoći socijalno najslabijim obiteljima među najteže nastradalima od poplave i tuče. Stožeri civilne zaštite Požeško-slavonske županije, grada Požege i Općine Jakšić bili su na usluzi nastradalim građanima, napose pribavljenom mehanizacijom, prvenstveno vatrogasnih postrojbi iz Požege i drugih mjesta. Očekuje se da će država brzo priteći u pomoć u otklanjanju nastalih šteta, kako na zgradama, tako na poljoprivrednim dobrima, i spriječiti nove, napose uređenjem vodenih tokova na spomenutom području.

Biskup Antun kazao je članovima stradalih obitelji kako je svojim pohodom njihovim domovima želio im iskazati svoju pažnju i posvjedočiti blizinu, upoznati se s razmjerima štete kako bi im Požeška biskupija pritekla u pomoć u okviru svojih mogućnosti.