Neki zajednički pastoralni programi tijekom ljeta 2021.

Poštovana i draga braćo svećenici!

Kao i minulih godina, tijekom ovogodišnjeg ljeta u Požeškoj biskupiji odvijaju se određeni pastoralni programi na koje bih vas želio podsjetiti kako biste ih uvrstili u svoj raspored te na njima sudjelovali zajedno s vjernicima.

  1. U Domu sv. Augustina u Velikoj 3.-5. srpnja 2021. održat će se duhovne vježbe za vjeroučitelje laike u osnovnim i srednjim školama te odgojiteljice u vjeri, pod vodstvom fra Petra Cvekana, župnika Župe sv. Antuna Padovanskog u Našicama.
  1. U ponedjeljak, 5. srpnja 2021. slavimo 24. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije i imenovanja njezina prvog biskupa. Toga će dana u 18.30 sati u požeškoj Katedrali dijecezanski biskup predvoditi zahvalno euharistijsko slavlje, a u svim župama podsjetit ćemo se na navedeni događaj i uputiti Bogu molitvu za daljnje blagoslovljeno pastoralno djelovanje naše mjesne Crkve i služenje njezina biskupa.
  2. U organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Požeške i Srijemske biskupije 6. i 7. srpnja 2021. u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici u Đakovu održat će se znanstveni skup pod nazivom Đakovačko-osječka crkvena pokrajina – povijesno-pravno-pastoralni značaj njezina osnutka.
  3. U Dubokoj kod Velike 25.-31. srpnja 2021. u organizaciji Povjerenstva Požeške biskupije za pastoral mladih održat će se Biskupijski kamp za mlade. Sve informacije, kao i online obrazac prijave nalaze se na biskupijskoj web stranici.
  4. U četvrtak, 5. kolovoza 2021. slavimo spomendan Posvete rimske bazilike sv. Marije Velike i ujedno Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Toga dana u svim župama Požeške biskupije molit ćemo za Domovinu, a misu zahvalnicu za Domovinu, poginule i nestale hrvatske branitelje u požeškoj Katedrali u 9.00 sati predvodit će dijecezanski biskup.
  5. Od 5. do 9. kolovoza 2021. održat će se ljetni susret bogoslova Požeške biskupije u Domu sv. Augustina u Velikoj, a 10. kolovoza bogoslovi će u Požegi sudjelovati na proslavi blagdana sv. Lovre, zaštitnika Biskupije.
  6. U predvečerje blagdana sv. Lovre, 9. kolovoza 2021. u crkvi sv. Lovre s početkom u 19.00 sati požeški dijecezanski biskup, u zajedništvu s kanonicima Stolnog kaptola sv. Petra, svećenicima grada Požege, bogoslovima i svećeničkim aspirantima te vjernicima predvodit će službu Večernjih hvala u čast sv. Lovre. Po završetku će uslijediti molitveno bdijenje mladih s euharistijskim klanjanjem.
  7. Na blagdan sv. Lovre, 10. kolovoza 2021. središnje biskupijsko slavlje u svečevoj crkvi u Požegi u 10.00 sati predvodit će novi kotorski biskup msgr. Ivan Štironja. Budući da je sv. Lovro i zaštitnik Biskupijskog Caritasa, na slavlju će s drugim vjernicima sudjelovati i Caritasovi volonteri iz svih naših župa, biskupijski stipendisti i korisnici karitasove kuhinje u Požegi. Nakon slavlja uslijedit će prigodni program u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi.
  8. U srijedu 11. kolovoza 2021., na blagdan sv. Klare, djevice, zaštitnice samostana i crkve sestara klarisa u Požegi, središnje euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodit će dijecezanski biskup, na kojem će s. Marija Katarina (Ivana) Stolić položiti svoje prve zavjete.
  9. Ljetni susret svećeničkih aspiranata Požeške biskupije održat će se u Domu sv. Augustina u Velikoj 10.-12. kolovoza. Susret počinje bdijenjem u požeškoj crkvi sv. Lovre u predvečerje svetkovine sv. Lovre.
  10. U predvečerje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe, 14. kolovoza 2021. hodočasničko slavlje u svetištu Kloštar kod Slavonskog Kobaša u 19.00 sati predvodi dijecezanski biskup.
  11. Na svetkovinu Velike Gospe, u nedjelju, 15. kolovoza 2021. u Voćin hodočaste obitelji s brojnom djecom. Središnje euharistijsko slavlje u 11.00 sati predvodi dijecezanski biskup.
  12. U petak, 20. kolovoza 2021. hodočasnici pješaci iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata polaze na hodočašće u Voćin. U crkvi sv. Lovre u Požegi u 14.00 sati primit će blagoslov te nastaviti hod prema Stražemanu gdje će sudjelovati na euharistijskom blagoslovu prigodom završetka godišnjeg župnog klanjanja. Sutradan, 21. kolovoza, u 5.00 sati pješaci nastavljaju hod prema Voćinu, zajedno s drugim hodočasnicima koji će im se pridružiti.
  13. U subotu, 21. kolovoza 2021. u svim župama naše Biskupije slavi se blagdan Gospe Voćinske, a vjernici iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata hodočaste toga dana u Voćin. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodi dijecezanski biskup, nakon kojeg će uslijediti procesija s likom Gospe Voćinske.
  1. Od 23. do 30. kolovoza 2020. u Pleternici se održava Devetnica Gospi od Suza. Svake večeri je sveta misa u 19.00 sati. Prije svete mise je duhovni program s molitvom svete krunice i prigoda za sakrament pomirenja, a nakon mise klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi.
  2. U utorak, 24. kolovoza 2021. prije početka nove školske godine vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije okupit će se u 10.00 sati u crkvi sv. Lovre na euharistijsko slavlje koje će predvoditi dijecezanski biskup. Pri svršetku misnog slavlja bit će im uručeni kanonski mandati za poučavanje vjeronauka u školi i provođenje vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama.
  3. U utorak, 31. kolovoza 2021. slavimo blagdan Gospe od Suza, a Marijini štovatelji hodočaste u Svetište Gospe od Suza u Pleternici. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje u 19.00 sati predvodi dijecezanski biskup. Na svršetku misnog slavlja uslijedit će procesija s likom Gospe od Suza.
  4. U utorak, 7. rujna 2021., u predvečerje blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije – Male Gospe, održava se hodočašće na Gospino polje kod Bilog Briga gdje misno slavlje u 19.00 sati predvodi dijecezanski biskup. Nakon misnog slavlja uslijedit će procesija s Gospinim likom.
  5. Na blagdan Male Gospe, 8. rujna 2021. središnju hodočasničku svetu misu u Kutjevu u 11.00 sati predvodi dijecezanski biskup.
    Istoga dana vjernici iz župa Slavonsko-podravskog arhiđakonata hodočaste u Voćin. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodi dijecezanski biskup. Pri svršetku slavlja uslijedit će procesija s likom Gospe Voćinske.
  1. U subotu, 25. rujna 2021., u Požegi održat će se Biskupijski dan prigodom 24. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa. Program Biskupijskog dana biti će naknadno dostavljen, a završava večernjim susretom mladih s duhovno-glazbenim programom i klanjanjem u Katedrali.
  2. U ponedjeljak, 27. rujna 2021. obljetnica je posvete požeške Katedrale te godišnjica uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa. Euharistijsko slavlje u Katedrali u 18.30 sati predvodit će dijecezanski biskup, a slavlju će se pridružiti svećenici i vjernici iz požeških gradskih župa. Nakon euharistijskog slavlja dijecezanski biskup će zaslužnim vjernicima iz Požeške biskupije udijeliti biskupijsku medalju s poveljom zahvalnosti.

Radujući se ljetnim susretima s vama i drugim vjernicima na navedenim programima, želim vam ugodne trenutke odmora, uz srdačan pozdrav u Gospodinu.

X Antun Škvorčević
požeški biskup