PETNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Petnaesta kroz godinu

Čitanja: Am 7, 12-15; Ps 84, 9ab-10. 11-12. 13-14; Ef 1, 3-14 ili kraće Ef 1, 3-10; Mk 6, 7-13.

Klanjanje: Mačkovac.


Evanđelje dana (Mk 6, 7-13)

„Poče ih slati.“

U ono vrijeme:
Dozva Isus dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina.
I govoraše im: »Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo.«
Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.


Razmišljanje

Mnogi odlomci Evanđelja dotiču se pitanja zvanja, apostolata, evangelizacije, obrazovanja učenika i sl. I sami Evanđelisti nekada, u vrijeme kad su pisali Evanđelja, a sada i Crkva kroz ova liturgijska čitanja, žele nam reći koliko je ova tema važna. Ovo je pitanje pripreme i slanja dobrih, svetih pastira, evangelizatora u misije.
Crkva ističe kako apostoli i evangelizatori nisu samo svećenici, redovnici, katehete itd., već i svaki vjernik, svaki kršćanin. Ova istina uopće ne dopire do mnogih ljudi, ili ipak dopire, ali još uvijek vrlo sporo i uz velike poteškoće. Mnogi kršćani obvezu naviještanja Krista prebacuju isključivo na svećenstvo, mnogi kršćani još uvijek izbjegavaju tu svoju obvezu (da, jer to jest obveza!), bježe od ove odgovornosti. Srećom, postoje mnoge katoličke zajednice koje shvaćaju važnost ove teme i same preuzimaju naviještanje Riječi Božje braći i sestrama u svom okruženju, svojoj župi, na poslu, u obitelji… Kako izgleda tvoj doprinos širenju Evanđelja danas? Osjećaš li se odgovornim za širenje Božje Riječi primjerom vlastitog krjeposno života, dajući tako dobro svjedočanstvo za svoga Gospodina? Jesi li svjestan da si kao kršćanin odgovoran za svaku riječ koju izgovaraš, svaku gestu i djela koje činiš pred onima koji te gledaju kao krkanina, kao čovjeka koji ide u crkvu i stoga imaju pravo očekivati od tebe da postupaš u skladu sa svim onim što za sobom povlači tvoja kršćanska dužnost ljubavi? D.M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)