Ponedjeljak šesnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Izl 14, 5-18; Ps Izl 15, 1-2. 3-4. 5-6; Mt 12, 38-42.


Evanđelje dana (Mt 12, 38-42)

„Kraljica će juga ustati na Sudu zajedno s ovim naraštajem.“

U ono vrijeme: Neki pismoznanci i farizeji zapodjenuše razgovor s Isusom: »Učitelju, htjeli bismo od tebe vidjeti znak.« A on im odgovori: »Naraštaj opak i preljubnički znak traži, ali mu se znak neće dati doli znak Jone proroka. Doista, kao što Jona bijaše u utrobi kitovoj tri dana i tri noći, tako će i Sin Čovječji biti u srcu zemlje tri dana i tri noći. Ninivljani će ustati na Sudu zajedno s ovim naraštajem i osuditi ga jer se oni na propovijed Joninu obratiše, a evo, ovdje je i više od Jone! Kraljica će Juga ustati na Sudu zajedno s ovim naraštajem i osuditi ga jer je s krajeva zemlje došla čuti mudrost Salomonovu, a evo, ovdje je i više od Salomona!«


Razmišljanje

Nisu imali vjere u Isusa. Naraštaj opak i preljubnički znak traži… (Mt 12, 39), odbili su obratiti se i slušati Salomonovu mudrost. Bili su puni sebe!

Neka kao daljnji komentar ovog evanđeoskog odlomka posluže stihovi pjesme vlč. Jana Twardowskog: „Da sobom ne bih zaklanjao Tebe, da Te ne bih gnjavio dok igraš pasijans sa zvijezdama neprestano Ti objašnjavao svoju patnju neka ona ostane poput sutjeske tišine, da se ne bih prošetavao Biblijom poput pauna sa zelenim vratom prebrojavao grijehe lakše od pahulja volio dugo i mlako hvatao se za glavu pod okom Providnosti da moje srce ne zaglavi u klaćenju poput iskrivljena kola da mi sveta voda ne bi udarila u glavu da ne bih spaljivao grješnika za njegovo dobro da ne budem gonič onih što su na pola puta zastali između nevjere i topline da ne lajem u snu kada znam da čak i najvećeg sveca kao tananu slamku pokreće mrav vjere.” B.W.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)