Biskup Antun čestitao muslimanima Kurban Bajram

Prigodom Kurban Bajrama požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog uputio je muftiji Azizu Hasanoviću, predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj sljedeću čestitku:

»Od srca čestitam Kurban Bajram Vama, Vašim cijenjenim suradnicima i svim  drugim vjernicima Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj!

Abrahamova spremnost da iz posvemašnje poslušnosti Bogu žrtvuje sina Izaka i da po Božjem nalogu umjesto njega žrtvuje kurbana, na svoj način očituje svoju snagu i u slavljenju Kurban Bajrama. Naime, dok islamski vjernici od zaklanog i žrtvovanog kurbana dijele meso drugim ljudima, ostvaruje se među njima zajedništvo ljubavi, utemeljeno u žrtvi, koja povezuje i s Bogom.

Oduvijek su kršćani u spomenutom Abrahamovu činu prepoznavali  naznaku žrtve Isusa Krista za sve ljude, vjerujući da je po njoj ostvarena pobjeda nad zlom i uspostavljeno puno zajedništvo između Boga i čovjeka. Želio bih s Vama podijeliti radost Kurban Bajrama i moliti da žrtva koju pojedinci dragovoljno prihvaćaju u našem društvu za dobro drugih pridonese njegovoj humanizaciji.

Svjedočeći Vam i ovom prigodom osobitu blizinu i duboko poštovanje, srdačno Vas pozdravljam«, zaključuje biskup Škvorčević.