Utorak šesnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Izl 14, 21 – 15, 1; Ps Izl 15, 8-9. 10 i 12. 17; Mt 12, 46-50.

Titular: Brodski Stupnik, Gradina, Orubica – sv. Ilija Prorok – svetkovina.


Evanđelje dana (Mt 12, 46-50)

„Pruži ruku prema svojim učenicima i reče: »Evo majke moje i braće moje!«“

U ono vrijeme: Dok je Isus još govorio mnoštvu, eto majke i braće njegove. Stajahu vani tražeći da s njime govore. Onomu koji mu to javi on odgovori: »Tko je majka moja, tko li braća moja?« I pruži ruku prema svojim učenicima: »Evo, reče, majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.«


Razmišljanje

U današnjem Evanđelju Isus nam nudi nešto vrlo važno za kršćanski život, a to je vršenje i ispunjavanje Božje volje. Izgleda da je to lako reći, ali teško konkretizirati i sprovesti u životu, no nije nemoguće ako čovjek zaista želi živjeti u skladu s voljom Božjom. Uvijek valja imati na umu da Bog od nas nikada neće tražiti nešto što nismo u stanju postići, a to znači da ispunjavanje Njegove volje spada u kategoriju onoga što možemo.

Svakodnevno radimo tisuće stvari i obavljamo na tisuće zadataka. Razmislimo – koliki dio od svoga ukupnoga rada predajemo Bogu prije nego što ga uopće krenemo obavljati? Koliko Ga puta od srca molimo i kažemo mu: „Gospodine, evo tko sam, evo kakav sam; a evo, ovo Ti danas želim dati na dar; ovo želim učiniti za Tebe.” Tada Bog zna da to što činimo ne izvršavamo kao obični najamnici, već da tako činimo zato što želimo vršiti Njegovu volju, a samim time posvećujemo same sebe i one oko sebe. Molimo danas Mariju, savršen uzor i primjer ispunjavanja Božje volje cijelim Svojim životom, da nas podržava i potiče na djelovanje i pomogne nam da poput Nje svakodnevno možemo govoriti: Neka se vrši volja Tvoja; neka mi bude po riječi Tvojoj. W.Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)