Biskup Antun posjetio obitelji u Našicama nastradale u nevremenu

Nakon nedavnog stradanja požeškog kraja od tuče i poplave, 19. srpnja brojne obitelji u Našicama pogođene su teškim nevremenom te im je voda provalila u kuće, unijela veliku količinu mulja i uništila zidove, podove i opremu. Najviše su stradale naselja Seona, Martin i Zoljan te Donja i Gornja Motičina, filijale našičke Župe sv. Antuna Padovanskog.

Zbog velike količine vode koja je napadala u kratkom vremenu, izlio se potok koji je potopio Seonu i nastavio prema naselju Martin. Najteže je pogođeno naselje Seona, gdje se od prekomjerne kiše urušila kuća jedne starije žene koja je morala pronaći novi stan da bi na kraju završila u bolnici. Slično su i neke druge obitelji u nastradalim područjima bile prisiljene potražiti novi smještaj. U mjestu Zoljan, uz poplavljene kuće, voda je prodrla i u kapelu sv. Katarine te je oštetila namještaj i ovlažila zidove.

Požeški biskup Antun Škvorčević, u pratnji župnika Župe sv. Antuna Padovanskog u Našicama fra Petra Cvekana i tajnika Mateja Silukovića posjetio je 22. srpnja naselje Seonu i Donju Motičinu, te se susreo s četiri najteže nastradale obitelji. Kazao je da je svojim pohodom njihovim domovima želio iskazati im svoju blizinu i pažnju, posvjedočiti solidarnost u nevolji, upoznati se s razmjerima štete kako bi im Biskupija pritekla u pomoć u okviru svojih materijalnih mogućnosti. Poželio je stradalima da se u njihovim srcima ne nastani gorčina, nego da s pouzdanjem u Boga i uz pomoć dobrih ljudi nastoje postupno popraviti nanesenu štetu.

Biskup je najprije posjetio sestre Anicu Bošnjaković i Tereziju Ocelić, koje s obitelji žive u istom dvorištu neposredno pokraj potoka. Njihova obiteljska kuća potonula je više od pet centimetara zbog podzemnih voda koje protječu ispod kuće. Sestre su kazale biskupu da unatoč mnogim uništenim dobrima u poplavi smatraju kako nije sve izgubljeno jer je cijela obitelj ostala živa te će svojim radom nastojati nadoknaditi nanesenu štetu. Zatim se biskup svratio obitelji Željka Radmanovića, kojemu je voda uništila laminat u kući te on trenutno radi na njihovu uklanjanju i isušivanju tla i zidova da bi postavio novi pod. Posjetio je potom Mandu Davidović i njezina sina Branka u Donjoj Motičini u čiju je skromnu kuću prodrlo više od pola metra vode, uništivši sav namještaj, podove i ovlaživši zidove.

Navedenim obiteljima pružena je prva novčana pomoć Požeške biskupije. Biskup je zamolio župnika fra Petra da prati sve ono što će pojedina obitelj konkretno poduzimati u saniranju nastalih šteta kako bi biskupijski Caritas mogao pružiti i daljnju pomoć u okviru svojih mogućnosti. Rekao je da je ta pomoć ujedno mali znak zahvalnosti za velikodušnost koju su vjernici Župe sv. Antuna Padovanskog u Našicama pod njegovim vodstvom iskazali u prikupljanju pomoći za nastradale obitelji u nedavnom potresu koji je pogodio Petrinju, Sisak i Glinu.