Subota šesnaestog tjedna kroz godinu

Jean-François Millet, Pabirčenje, 1857.
Jean-François Millet, Pabirčenje, 1857.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Izl 24, 3-8; Ps 49, 1-2. 5-6. 14-15; Mt 13, 24-30.


Evanđelje dana (Mt 13, 24-30)

„Pustite nek oboje raste do žetve.“

U ono vrijeme: Iznese Isus narodu drugu prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode. Kad usjev uzraste i isklasa, tada se pokaza i kukolj. Sluge pristupe domaćinu pa mu reknu: ‘Gospodaru, nisi li ti dobro sjeme posijao na svojoj njivi? Odakle onda kukolj?’ On im odgovori: ‘Neprijatelj čovjek to učini.’ Nato mu sluge kažu: ‘Hoćeš li, dakle, da odemo pa da ga pokupimo?’ A on reče: ‘Ne! Da ne biste sabirući kukolj iščupali zajedno s njim i pšenicu. Pustite nek oboje raste do žetve. U vrijeme žetve reći ću žeteocima: Pokupite najprije kukolj i svežite ga u snopove da se spali, a žito skupite u moju žitnicu.’«


Razmišljanje

Današnje Evanđelje savjetuje strpljivost i nadu. Ova prispodoba o posijanom žitu i ubačenom kukolju oslikava naš život i onu svakodnevnu borbu između dobra i zla. U vremenu na njivi svijeta moramo naučiti živjeti zajedno i s kukoljem kako i nosi naslov ova prispodoba. Kad bismo htjeli sve dovesti na čiste račune, tu bismo strašno pogriješili. Bog nam nije dao takvo znanje, takvu sposobnost, takvu moć da bismo mogli učiniti savršeno društvo u kojem ne bi bilo dobrih i zločestih, pravednih i nepravednih. Gospodin kaže: Pustite nek’ oboje raste do žetve. (Mt 13, 30) Tada će se razlučiti kukolj od žita. Mi ne možemo nikad znati tko je zaista zao jer u tome prosuđivanju tko je zao – svaki bi sebe izuzeo. A onda bismo sigurno pogriješili. Pravednost u ljubavi istine koja je potpuna samo u Bogu. To je poruka današnjim kršćanima iz ove prispodobe: da budemo svjesni kako uz dobro sjeme u nama raste i kukolj. često se pitamo kako se s dobrom osobom dogodi ono što nismo od nje očekivali? Unatoč našim dobrim željama, odlukama, djelima, počne se događati nešto suprotno u životu. Pojavljuje se slabo, grješno, loša djela… Sloboda je naša sudbina, naša slobodna odluka za dobro ili zlo jest ona pšenica i onaj kukolj.

Sve treba sačekati konačni dan žetve, a to Gospodin određuje. Zato dozvolimo samo Gospodinu da bude Sudac; počnimo slijediti dobro koje Bog u čovjeku budi. Na nama je, ustrajmo! M.Z.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)