Sv. Joakim i Ana, roditelji BDM

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Joakim i Ana, roditelji BDM
Spomendan

Čitanja: Izl 32, 15-24. 30-34; Ps 105, 19-20. 21-22. 23; Mt 13, 31-35 ili spomendana Sir 44, 1. 10-15; Ps 131, 11. 13-14. 17-18; Mt 13, 16-17.

Titular: Skenderovci – Sv. Ana – svetkovina.

Klanjanje: Daruvar – Presveto Trojstvo, Lonja.


Evanđelje dana (Mt 13, 16-17)

„Zrno gorušičino razvije se u stablo te se ptice nebeske gnijezde po njegovim granama.“

U ono vrijeme: Iznese Isus narodu drugu prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uze gorušičino zrno i posija ga na svojoj njivi. Ono je doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stablo te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se po granama.«
I drugu im kaza prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad žena uze kvasac i zamijesi ga u tri mjere brašna dok sve ne uskisne.«
Sve je to Isus mnoštvu zborio u prispodobama. I ništa im nije zborio bez prispodoba — da se ispuni što je rečeno po proroku: Otvorit ću u prispodobama usta svoja, iznijet ću što je sakriveno od postanka svijeta.


Razmišljanje

Kraljevstvo je nebesko kao… (Mt 13, 31)

Ovo je nastavak govora o Božjem Kraljevstvu. Isus nastoji barem malo opisati Svoje Kraljevstvo. Tako doznajemo da to Kraljevstvo malo-pomalo raste.

No, u ovom odlomku nalazi se jedan detalj koji je sasvim `normalan’ u naše današnje vrijeme. Govoreći o gorušičinu zrnu Isus napominje da dolaze ptice nebeske i nastanjuju se na krošnjama te biljke. U stvarnosti ta biljka nije toliko velika kako nam se može činiti… Ovim opisom Isus napominje da će u Kraljevstvo Božje doći razni narodi – pogani – što upravo označavaju nebeske ptice. Dio Božjeg Kraljevstva su također i drugi narodi, drugi ljudi, jer Bog želi sve ljude spasiti, dovesti k Sebi! Koliko se trudim širiti to Božje Kraljevstvo svojim načinom života? Skrivam li ga pred onima koji su mi nesimpatični i odbojni? Zatvaram li drugima vrata Božjeg Kraljevstva svojim grješnim načinom života? K.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)