Srijeda sedamnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: Izl 34, 29-35; Ps 98, 5. 6. 7. 9; Mt 13, 44-46.


Evanđelje dana (Mt 13, 44-46)

„Proda sve što ima i kupi onu njivu.“

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu.«
»Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga.«


Razmišljanje

Isus kroz prispodobe pokušava ljudima dočarati stvarnost Kraljevstva Božjeg jer tu stvarnost običnom čovjeku nije lako pojmiti. Isus se služi primjerima preuzetima iz svakodnevnog života svojih suvremenika – trgovaca i poljoprivrednika. Krist ukazuje na to da je Kraljevstvo Nebesko nešto dragocjeno, nešto za što vrijedi žrtvovati sve što imaš.

Na ova dva primjera Isus je pokazao da je pronađeno blago toliko dragocjeno da su oni koji su ga pronašli bili spremni prodati sav svoj imetak, svu svoju životnu stečevinu. Bili su spremni izgubiti sve samo da dođu u posjed ovog dragocjenog bisera. Nesumnjivo da je stvarnost Božjeg Kraljevstva, Kraljevstva Nebeskog, za vjernika predstavlja najviše i najdragocjenije dobro (ili bi barem tako trebalo biti) i za to dobro on bi trebao biti spreman žrtvovati sve, izgubiti sve, samo da ne izgubi priliku da posjeduje to blago, da ga stekne za sebe i zauvijek. Često se čovjek trudi – poput ovog trgovca ili poljoprivrednika – da stekne razna materijalna dobra, razna blaga ovoga svijeta. Poduzima sve, odriče se mnogo, bjesomučno se baca na posao kako bi se makar malčice obogatio, da bi si mogao kupiti ono što želi, stvari o kojima sanja. Pa ipak, kršćani u svom životu, u svojim svakodnevnim potragama, nedovoljno nastoje oko onog najvažnijeg blaga, stjecanja Vječnoga života. Težnja za dobrima ovoga svijeta nije nužno loša stvar jer moramo raditi za vlastitu egzistenciju, za svoju obitelj i treba nastojati sebi i bližnjima osigurati dostojanstven život. Međutim, zapitaj se ulažeš li u nastojanja oko vlastitog Vječnog života i Vječnog života svojih najmilijih barem u onoj mjeri u kojoj to činiš kada se radi o materijalnim stvarima, o omogućavanju dobrog života ovdje na zemlji svojoj obitelji? Trudiš li se barem u jednakoj mjeri?

Iako ti Isus danas govori da za stvarnost vječnoga života treba žrtvovati mnogo više, čovjek treba biti spreman žrtvovati sve kako ne bi izgubio priliku da stekne sreću u Kraljevstvu Nebeskom za sebe i svoje najbliže. Koje je tvoje istinsko blago? Što ti je najvažnije na ovom svijetu?

Je li težnja za Nebeskim Kraljevstvom zaista prioritet u tvom životu? D.M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)