Sv. Marta

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Marta
Spomendan

Čitanja: 1 Iv 4, 7-16; Ps 33, 2-3. 4-5. 6-7. 8-9. 10-11; Iv 11, 19-27 ili Lk 10, 38-42.

Klanjanje: Jasenovac.


Evanđelje dana (Iv 11, 19-27)

„Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji!“

U ono vrijeme: Mnogo Židova bijaše došlo tješiti Martu i Mariju zbog brata njihova. Kad Marta doču da Isus dolazi, pođe mu u susret dok je Marija ostala u kući. Marta reče Isusu: »Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro. Ali i sada znam: što god zaišteš od Boga, dat će ti.« Kaza joj Isus: »Uskrsnut će tvoj brat!« A Marta mu odgovori: »Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću, u posljednji dan.« Reče joj Isus: »Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?«
Odgovori mu: »Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!«


Razmišljanje

Martino priznanje vjere jednostavno je iskreno, puno nade, povjerenja i ljubavi, danas nam je dano kao uzor koji treba slijediti. Marija i Marta – unatoč gubitku brata, unatoč suzama, boli, patnji, bespomoćnosti pred smrću – ne gube žar vjere. Plakanje i tugovanje normalni su u takvoj situaciji, ali samo čovjek vjernik u stanju se u takvoj situaciji radovati pokojnikovoj sreći jer sada gleda Boga licem u Lice. Isusova prisutnost unosi nadu u situaciju čovjek zna da nije sve izgubljeno, da nije gu bitnik, da postoji Netko Tko je iznad svega ovoga. Isus Marti postavlja pitanje: Vjeruje li ovo? (Iv 11, 26), to je pitanje koje bi svatko od nas trebao danas postaviti samome sebi. Štoviše, treba si i odgovoriti na njega. Vjerujem li da je Krist uz mene? Vjerujem li Mu?

Nažalost, mnogi kršćani tretiraju Isusa kao dodatak životu, kao mitski lik sa šarene sličice, kao nekoga u tolikoj mjeri nestvarnoga da se u Njega ne može ozbiljno povjerovati dati Mu svoje povjerenje i slijediti Ga. Sve dok se čovjek bude odnosio prema Bogu i vjeri kao prema drevnoj bajci, vrlo lijepoj i poučnoj, ali ipak samo bajci, boriti će se s očajanjem, odnosno sa življenjem u beznađu. Samo Bog može pružiti čovjeku istinsku sreću. Jedino je On Uskrsnuće i Život. K.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)